Kirje 1919-1-21, Helsinki

Rakkaimpani! ”En muistanut viime kirjeessäni vastata Weikon Tolkkatiukun ostoon mitään. Sen saatte ratkaista yhdessä. Mitä Maikin kirjeeseen tulee, niin minun tarkoitus oli, että panet siellä kuoren.Wai rupesi nuorisoseura rakentamaan tällaisena aikana. Tietysti on niitä autettava, kuitenkin tuntuu, että 2 hevosta riittää, sillä luultavasti Kivimäen ja H. Nimelän toinen hevonen menee Juholan tai jonku muun puolesta. Kumminkin jos joku panee kaksi niin sinä panet kolme. Mutta matka on järjestettävä niin, ettei siihen kahta kokonaista päivää mene: Jos on pyry ja pakkanen niin ei mielellään panisi yöksi seisomaan, sillä ne ovat arkoja vilustumiselle, kun on lämmin talli. Paras olis lähteä yöllä, jolloin olisi aamulla Haapavedellä ja kuormien pantua päivän tullen voisi lähteä takaisin. Anna mennä Sampan, Eetun ja Kallen (Apulla, Riskillä ja Louhella). Kalle jää kotiin, jos et laita muuta kuin kaksi. Taitaa pitää kumminkin Sampan ja tyttöjen puolesta panna kolmas.
Nivalan monarkisteilla on semmoinen lista kuin pitääkin. Ei meistä tullut sen Mustakallion kanssa ystäviä, koska ei vastannut paimenkirjeeseeni, jonka niin hyvässä tarkoituksessa kirjoitin. Hän ei jaksa nousta niitä vastaan, vaikka ymmärtää. Ukon hourailuista en sano vielä mitään. Annin asunnon suhteen on sinun muistettava, mitä sanoin varmassa muodossa. Sano hänelle terveisiä. Lohduta myös Maikkia. Onhan niitä meilläkin huolia, vaan täytyy olla turvana heikommille. Sain juuri kirjeesi. Wai tyydytti piispajuttu Ojaa. Luulen sen olevan hyvän nyrkin iskun. Tiesikö Oja, että se oli minun kirjoitus?
Opettajan vieraita ei ruveta kyytihtemään ilman maksua mihinkään päin. Kyllä sitä saat kauan vieraanasi pitää, jos minun tulooni odottelee, sillä viivyn ainakin puoliväliin helmikuuta. Ja luonnollisesti en tuota paljoa ennen lähtöä tiedä. Tosin haluaisin sinne mahdollisimman pian. Reunaterveisten vastaanottajalle ei olisi pahaan mieleen tapaaminen. Heikiltä sain myös kirjeen. Hän oli hieman huonolla tuulella listan suhteen. Kontion Felix taitaa tulla nyt huonosti, saisivat sen ylivieskalaiset panna, sillä heikkoja ovat monet muut. Hän kumminkin kehittyy vielä, jota ei Oja tee. En ole kumminkaan pahoillani, jos Oja tulee, että näkevät heille annettavan arvon, kun on vain miehiä. Wilkunan vastapainona se on myös hyvä. Olin Hämeenlinnassa sunnuntaina ja koetin nostaa hitaita hämäläisiä jaloilleen. Kyllä ne ovat sitkeitä. En ehdi enempää Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”