Kirje 1919-1-21, Nivala

Rakkaimpani! ”Äyrejä meille Heikkilään 650 ja osuuskauppa ainoa meitä likellä 600 äyriä. Niemelän Heikki sanoi, miten hän ilmoitti91 hlt rukiita
20 htl ohria
105 htl kauroa jne…
lehmiä 56
Näistä sanoi Heikki tulevan tuon äyrimäärän. Ainakin minua hirvittää tuo äyrimäärä. Se ilosanoma on sanottava sinulle, että Anni saa paikan Oulun kunnallissairaalasta ja kieltäytyy täältä. Hän kysyy minulta, mitä hän tekee ja voi miten iloinen olen, että hän jääpi sinne.
Maikille annoin kirjeesi kuoressa ja hän oli iloinen siitä, että hänen käskemättä panit minun kirjeeseesni postinhoitajan vuoksi, sillä neiti luulee kaikkia Maikin hommia hänen poistyöntämisekseen. Juholle luulen hänen sen näyttäneen.
Maanantai-iltana Maikki kävi ja alkoi puhua kirjeestäsi ja selosti sen kaiken. Kysyin, sillä hän itki puhuessaan, loukkasiko Kyösti sinua, koskiko hän haavoihisi, hän heti vastasi Kyösti ei loukannut vaan puhui niin kuin tarvitsikin. Semmoisena sanojana hän sinuun luottaa, juuri se pitäisi olla niin, sen on niin tapaistasi.
Tiistaiaamuna eli tänään oli kiire ylösnousu, sillä sähkölanka yhdessä kohdassa meni poikki ja putosi telefoonilangan päälle, kyllä se oli pärinää minkä telefooni aparaatit pitävät. Oikein hirvitti ja sentraalissa oli ollut aivan sininen liekki ja savua kovasti. Säikähdyksellä kaikesta kumminkin päästiin eikä tarvinnut valojakaan sammuttaa. Karin ajo on ja tänään iltapäivällä oli Weikkokin Hannulassa, sillä ilma on lauhempi, kun on vain 11 astetta kylmää. Hyvää yötä. Menen pikku tupukan viereen, joka nukkuu jo. Kainon kurkku oli kipeä. Panin siihen juuri kylmän kääreen, tuntui hiukan olevan kuumettakin.
Keskiviikkoaamu. Kaino voi paremmin. Kurkku ei ole paljon kipeä. Kuumetta ei ole, yskä on. En jouda enempää, sillä sähkö tuli taas myöhemmällä. Lämpöinen tervehdys omaltasi. Jumala sinua suojatkoon”