Kirje 1919-1-27, Nivala

Kallion Kyöstille 650 äyriäLyhennyksiä 17.600 mk
rukiita 91 hl a´80 p
ohria 20 hl´60
kauroja 10535
perunoita 10020
lainaa korosta 500 mk
lehmiä 562000 kg/35 p kilo
Tervehdys kotoa! Kävin näitä äyrejä katselemassa ja veli Heikki otti ne tähän nähtäväksesi. Sitä pöytäkirjanotetta en saanut, kun Olkkosella oli niin paljon vieraita ukkoja.
Lanterin paappa sanoi, että hän kyllä heittäisi sen käräjäasian, vaan jos toisella on asiamies, niin hänen sitä varten tarvitsee varustautua.
Karin ajo meillä on vielä, vaan Iisakki sanoi, ettei tarvitse enää vetää kuin tämän viikon ja tulevalla viikolla pitäisi ruveta savenajoon. Kyllä meidän nyt pitää ajatella sitä Mehtälän tietä, ettemme ensi kesänä aivan uppoa, sillä jos aina työnnämme tuonnemmaksi, niin se taas jääpi.
Erkki Niskala kävi pyytämässä kinkerihevosta ja minä en luvannut. Muistuttelin sitä syksyllistä tekoa, kun hän aikoi sen ojan luoda ja kuitenkin kulki muiden töissä. Koetti hän puolustella, vaan sanoin että minusta se on väärin, kun ei käynyt ilmoittamassa, ettei hän luo, kun meidän pitää tämmöiset asiat Helsingin kautta keskustella. Haapavedelle tarvitsi olla vain 10 hevosta ja meiltä kaksi pantiin. Sen vuoksi näin vähän, kun tämä myllyn omistaja oli luvannut laudat melkein samalla hinnalla kuin Haapavedellä.
Nyt 28 pv on täällä suurten tulojen ylösotto ja myös olisi pitänyt olla tieto sinua muualla kohdanneesta verotuksesta. Tutkijalautakunta on koolla 12 pv helmikuuta. Tuletko siksi kotiin? En viitsinyt hakea niiden savi ja kasakoiden palkkoja vielä, jos huomenaamulla koetan saada. Katri on ollut vähän sairaana ja samoin Kaino. Hiukan kuumetta, kova yskä ja kasvot kirjavana, vaan nyt ovat he jo terveitä melkein. Anni tulee noutamaan tavaroitaan tällä viikolla. Lämpöinen tervehdys omiltasi Jumala sinua suojatkoon”