Kirje 1919-10-12, Helsinki

Rakkaimpani! ”Aloitan tämän kirjeeni Lahdesta palattua tapaamasta Kalle Toivosta. Minä tein hänen kanssaan sopimuksen, vaikka hän ei tehnyt minuun oikein ehyttä vaikutusta, sillä katse oli vähän välttävä ja arka. Todistukset ja suositukset ovat hyvät ja myöskin uskon hänet nöyräksi mieheksi, joka mukautuu talon määräämään järjestykseen, mutta ihme on, jos jaksaa nousta väen yli, että totellaan. Kun näin tuota arkuutta katseessa, niin otin selvän, missä oloissa hän kasvanut. Sen kuultuani ymmärrän häntä huomioon ottaen vielä, missä oloissa hän on kasvanut. Vanhemmat ovat kuolleet hänen ollessa muistamaton lapsi. Kuljetettu Helsingistä kotipuoleen. Isommaksi tultuaan renkinä, sitten maanviljelyskouluun, jossa Björkenheimin pojan oppilaana sanoi saaneensa siltä apua ja hoivaa. Sitten 9 vuotta työnjohtajana niistä kotipitäjässään yhdessä talossa, jossa ennen oli renkinä. Wielä en voi sanoa onko nöyryys vai katkeruus tehnyt araksi, mutta sittenkin yritämme, koska muutkin ovat siinä ainesta nähneet. Hän on noudettava Ylivieskan asemalta 7 pnä marraskuuta Muista nyt tämä. Eräs toinen minua miellytti kovasti, mutta oli vaimo ja 2 lasta, joten sen asunto olisi ollut vaikea järjestää. Sitä käsipuolta Malkamäkeä kiitti Björkenheim mainioksi mieheksi, vaan en sentään tahtonut häneen yhtyä. (Maijan veljeen) Suullisesti enempi.Koska tämä kirje ei tullut postiin maanantaina niin jatkan. Minä olen ajatellut, että on paras ottaa tämä työnjohtaja vinttikamariin, niin on lähempänä sinua ja voit häntä vähän opastaakin, kun neuvotteluissa tyytyi samaan pöytään väen kanssa. Hänen arvostamisesta täytyy talon vähän pitää huolta. Ja lisäksi Nannin ololla toisella puolella on merkitystä, vai otatko hänet kanssasi Iidan mentyä. Koettakaapa nyt joukolla ajatella sitä uutta tyttöä. Ehkä jossain pienessä talossa on liikenemiin asti naisia. Nannista täytyy tehdä karjakko, sillä hän on sen ansainnut pitkällä palveluksellaan. Mitä renkeihin tulee, niin olen melkein sillä päällä, että otan näistä hakijoista vielä toisenkin, että on kesäksi mies Mehtälään. Warmasti en ole sitä vielä päättänyt. Mitä sinä tästä arvelisit? Ainoa, mitä pelkään, että tulisi häiriöksi toisille, ellei suhde sattuisi hyvä ja luotettava
??? Kiitos kirjeestäsi! Kyllä saatte ottaa Haapajärven miehet siihen työhön, mutta sitä ennen täytyisi saada ne ikkunat. Myöskään kotona ei ole rossilattiavärkkiä kyllin vaan pitää ajaa Jyrkän sahalta. Ja sitä paitsi ei pannakaan muuhun kuin liiterin puoleiseen päähän. Rosseja ei voine tehdä, kun multakin on märkää. Portaan välilattian raput ja niiden kamarien ja porstua lattiat voisi ehkä tehdä ja jos tupaan panisi rossilattian niin sitten vosisi naulata katotkin. En kumminkaan välittäisi naulauksesta kunhan saisi ikkunat ja ovet tukkoon. Koetapa sitten Ilolalta tiedustella renkejä. Niitä täytyisi saada. Olisi hyvä, jos saisi aikuisia, sillä ne 2 otettua ja Eetu veljineen ovat niin matalaa väkeä. Otetaan jos saadaan Toivosen ja Iisakin lisäksi 6 miestä, ettei aina olisi vähän.. Kun saisi 2 haapajärveltä, että paremmin viihtyisivät. Palkkaa on täältä paha määritellä, vaan en usko täysiä miehiä voivan pyytää alle 1500 mk. Mutta miehiäkin on monenlaisia.
Kadun, kun en lähtenyt Ouluun, vaikka en olisi joutanut olemaan kun yötä, mutta Lantto on arkaillut ja olen joutunut sähköttämään pari kertaa. Luulen hänen tänään tehneen kirjat. Minusta se on helppo talo. Säästöpankista emme tarvitse rahoja ennen kuin tammikuun alussa. Se oli tarkoitukseni. En taas ehdi enempää Tervehdykseni teille kaikille Kyöstiltäsi”