Kirje 1919-10-7

Jatkoa 7/10 19 En ehtinyt eilen postiin. Sain juuri kirjeesi. Kyllä minä lähetän lapsille rahaa, kun Wieno ilmoittaa. Kirjoitin juuri ja kehotin ilmoittamaan. Hoitakaa nyt ne auraukset ja antakaa niiden ruisriihien olla. En pane sitä Hildan kirjettä, sillä ei siinä ole muuta kuin minkä ilmoitin. Työnjohtajien papereita tulee yhä. Ilmoita nyt, miten järjestyy se tyttöjen asia. Wai aina se Junnu sairastaa. Ja sinäkin. Mikä sinua vaivaa? Kirjoita nyt pian. Iisakilta olisi pitänyt saada tieto onko hän, jos palkoista sovimme, että tietäisi pitääkö ruveta oven siirtoon vai pannaanko vintille työnjohtaja. Mutta sinun taitaa olla vaikea saada tätä selville Iisakilta, kun ei ole ollut palkasta puhetta. Ehkä jotenkin saat sen kysytyksi. Kyllä olisi yksi oikein hyvä ja tietty mies tarjolla, vaan pelkään, ettei se pysyisi kauan ja palkkakin on vähän kallis toisiin verraten. En ehdi enempää. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”Nivala 7/10 19 Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi. Kylläpä se oli kumma kohta sen karjakon kanssa. Ei mitenkään tunnu voivan ajatella eteenpäin, sillä Iidaa emme voi ajatellakaan, sillä hän on niin väsynyt, että aikoo mennä levähtämään. En voi puhuakaan hänelle olostaan, sillä olenhan niin monta kertaa puhunut hänen jäämisestään, eikä hän ole lupautunut. Siis meidän täytyy katseemme kääntää muualle. Ennen se läänin karjakko Niemelä sanoi, että hän hommaa meille karjakon ja varmasti hyvän, jos vain ilmoitamme haluamamme. Waan nyt on aika niin myöhäinen, että kyllä se täytyy olla Jumalan johtama, jos vain kunnollisen karjakon saamme. Eipä olis uskonut, että Jumala meille tämmöisen esteen pani. Waan kun kaiken koetamme ja heitämme Jumalan huomaan huolemme, niin turvallisesti voimme astua eteenpäin. Maliskylällä oli kerrottu, että se Hilda on kotonaan olleen oikein vetelän, eikä olleet uskoneet sen meille sopivan.
Työnjohtajan suhteen asetun lojaaliselle kannalle, sillä asunnon suhteen on vaikea perheellistä, vaikka muuten pitäisin siitä enemmän. Ja sinä tarkka ihmistuntija, voit nyt katsoa, ettet erehdy. Rukoilen Jumalaa, että hän säilyttäisi kotimme puhtaana ja ehyenä ja niin toivon, että se mies, jonka valitset on juuri se oikea, jonka Jumala on katsonut sopivaksi. Niin mietin pikku nupukkamme sairasvuoteen vieressä. Hän onkin paljon parantunut, sillä lääkärin lääkkeet olivat niin hyviä. Sitä on määrä antaa yölläkin, sillä ei hän voinut nukkua, kun oli niin kova kuume. Nyt hän tahtoi jo voileipääkin ja kuumetta ei ole ollenkaan. Luulen hänen pian toipuvan.
Taas on tullut hevostenottomääräys ja me taas Tähti luvattiin. Luuletko sen pitävän mennä?
Tämä aamulla keskeytyi, kun Pirttiperän äiti tuli Katria katsomaan. Nyt illalla on nupukkamme taas heikompi. Sain juuri hänet nukkumaan. Kalervo on päässyt yskästään ja Kainoon ei se päässyt oikein vauhtiin. Kalervo se käypi koulua. kyllä hän huolehtii läksyistään.
Tänään ovat pojat karittaneet tietä ja Iisakki on myllyssä, sillä mylläri oli käyttänyt edellisen yön, niin I täytyi olla päivä ja hän aikoi olla yön perään. . Tämmöisestä järjestyksestä en tykkää, sillä Iisakkia hommasin auraamaan, kun ei näytä tulevan mitään ja ei tiedä milloin maa rupeaa jäätymään. Tänäään onkin ollut äärettömän kylmä tuuli. Kyllä se Iisakki saisikin jo joutua kässehtimään.
Äiti oli nähnyt meistä niin somasta unta, kun me olimme olleet niin äärettömäån iloisia ja juosseet peräkkäin pitkin kartanoa ja vähän väliä olimme suudelleet. Äiti pelkää, että meille tulee jotain pahaa tapahtumaan. Waan minua ei yhtään huoleta, sillä Jumala antaa meille, mitä näkee meidän paraiden tarvitsevan
Lapsillekin kirjoitan pian. Jumala suojatkoon sinua. Tervehdys omasi”
Keskiviikkoaamu. On kovasti kylmä ja nyt on niin paljon vielä töitä tekemättä. waan eihän voi muuta kuin katsella vain. Minun on ollut parempi olla. Sitä pakotusta ei tunnu, joten uskon taas kaiken menevän säikähdyksellä. Kaipaava omasi. koeta saada niitä planketeita”