Kirje 1919-2-5, Helsinki

Rakkaimpani! ”Odotin jo tänään kirjettä kotoa, kun jäivät sairaaksi ne tyttäret. Koetan uskoa parasta, koska tietoa ei tullut. Sen ilosanoman voin sanoa, että luultavasti tulen 17 päivän tienoilla viikoksi kotiin. Kumminkin pitää kuukauden lopulla olla muutama päivä täällä. Mitään erikoisempaa ei tänne kuulu.Kyösti Wilkuna näytti menevän Ouluun silloin kun Annikin, vaan ei ollut minua näkevinään, vaikka puhutteli muutamia muita. Luulin hänen lauantaina palata Nivalan kautta. Ylivieskassa ovat tehneet kaksi listaa: Oja, Pesonen ja Kallio/ Kallio , Elovaara ja Kontio. Mikäli voi asiaa arvostella, vaikuttaa tämä sen, ettei Oja menen läpi, mutta sen sijaan Elovaara varmasti. Mikäli voin arvostella, niin tulee äänimäärä olemaan: Kallio, Matinolli, Elovaara, Heikkinen, Arffman, A.Pesonen, Hautamäki, Oja ja Y. Pesonen. Tämä on arvelua, vaan olen sinulle maininnut, koska se ei ole kaukana oikeasta. Kai muistit lähettää Olkkosen Toivon mukana ne ilmoitukset. Taksoitusvalistusta varten en ole kerennyt valmistaa vielä papereita. Mitään erikoisempaa ei tänne kuulu. Waliokuntaan täytyy lähteä, vaikka aijon illalla mennä Runebergin päivää viettämään teatteriin. Mielelläni menen työhön, koska se auttaa kotiinpääsyä, johon mieli palaa. sano lapsille terveisiä, etteivät lyö laimin hiihtämistä, sillä kilpahiihto on taas, kun tulen kotiin. Syd. terveiset teille Kyöstiltäsi”
R.K.
Wihdoinkin lähetän tämän veroilmoituksen. On siinä tuloja, jos on menojakin ja parahiksi päänvaivaa Nivalan taksoituslautakunnalle. Siihen olisi lisättävä ne korot, mitä on saatu minun vastakirjalla Nivalan kunnan säästöpankista. Hanki se tietoosi ja ilmoita Olkkoselle. Kyllä niillä on kiihko taas käydessään kimppuumme. Luulen kumminkin, että nyt on parempi, kun on ilmoitusvelvollisuus. Kassakirjaa tarkastaissa huomasin olevan poissa eräitä menoja, vaan ei tullut pannuksi ylös ja nyt en muista ja pääni on kipeä.
Aino Kontio kävi luonani. Huomenna tullenee Oja, kun olisit arvannut panna yhden leivän mukaan. Minä koetan nyt järjestää asiat niin, että pääsen ensi pyhänä luoksenne. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi.
Näin pari yötä sitten unta, että Samppa rettelöjä teki poislähtöä. Niin ei toki liene. Anna nämä paperit Juho Niemelälle. Viime vuotisen valitukseni kumosi maaherra ilman perusteluja. En jätä sitä, jos hävyttömästi taksoittavat. Olisi pitänyt kirjoittaa Juho Niemelälle kirje, vaan en ehtinyt”