Kirje 1919-4-13

Nivalassa olevalla pöydälläsi 13/4 19 Rakkaimpani! Oikein teet, kun ajat Ouluun Wienoa järjestämään asuntoa siellä. Tosin kirjoitin Annille ja Ainolle, vaan en usko siitä suurtakaan hyötyä olevan. Siis toivomme, että isä menee Ouluun ja järjestää ensin sen asian ja sitten kotiin kertomaan kaikesta, olisihan se turvallisempikin Wienolle. Totta on, että tarvitsemme järjestelyäkin kotitöissä, vaan lapsemme ovat ensimmäiset, kun laskemme ne ulos kodista. On taas 5 astetta lämmintä eikä ollenkaan ole kylmännyt sitten kun rupesi vettä satamaan. Joellakin on jo niin paljon vettä, ettei pääse tästä suoraan kulkemaan. Jos muistaisit niin ostaisit Stockmannin liikkeestä itsellesi pellavaisia nenäliinoja. Odotamme siis isää kotiin torstai-iltana omiesi luokse. Wieno on iloinen pääsystään.
Maanantaiaamu. On hiukan kylmännyt, koska lämpömittari on nollassa. Kuulehan pitäisikö Wienolle ostaa kello. Sinähän olet ollut koulussa ja tiedät tämän asian paremmin. En viitsi nyt enempää puhua, kun pian tavataan. Jumala suojatkoon sinua”
Lapsilta sain kirjeen. He pyysivät rahaa, että rouvalle voisivat antaa ja 6 kg voita. — Hommaappas niitä koelypsyplanketeita ja se perunamylly Helsinki 11/4 19 Rakkaimpani! ”Kirjoitin Boströmille Wienon tulosta sinne ja hänen terveydestään. En kumminkaan pyytänyt häneltä asuntoa, kun en tiedä mitä Wieno tästä asiasta ajattelee. Omasta puolestani tuntuisi se aika mukavalta. Se olisi terveellinen kävelymatka puhtaassa ilmassa ja rauhallinen asunto, jos ottaisi vinttikamariinsa. Kumminkin on se aamiaisaikaan nähden liika kaukana käydä siellä syömässä. Kirjoittakaa Annille ja Ainolle, että kuulostelevat sieltä asuntoa ja mainitkaa tämä mahdollisuus, jos Wieno pitäisi tätä sopivana. Silloin saisi Aino mennä sopimaan rouvan kanssa eikä tarvitsisi Annille kirjoittaakaan. Parasta olisi mainita, että ne olisivat yhteistoiminnassa. Jospa minulla olisi aikaa käydä Oulussa, niin asia selviintyisi pian.
Tiistai-iltana pääsen ehkä kotiin ja jos tahdotte menen tämän tähden suoraan Ouluun ja palaan seuraavana päivänä, siis torstaina. Kumminkin voisi asian uskoa niille. Ilmoittakaa minulle mielipiteenne, niin järjestelen sen mukaan. Minullekin se on tuttua asunnonhankinta. Kumminkin täytyisi niiden kuulustella valmiiksi. toivottavasti selviintyy asia ilman minun käyntiäni. Talonruokaan siis täysihoitoon pitäisi hänen päästä, mutta voi ja leipä täytyy viedä kotoa. Koulumiehet pitävät tätä järjestelyä erinomaisena. Warotan vieläkin, ettei häntä saa läksyillä rasittaa, että olisi virkku ja terve mennessään uusiin oloihin. Warmasti hän näin selviytyy eikä Wieno saa murehtia, vaikka ei selviytyisikään kaikissa aineissa. Reipas mieli ja vapaa kesä päälle. Älä yhtään pelkää, sillä varmasti tulet kuulusteluissa näin järjestettynä menestymään ja saat todistuksen, jonka avulla voit vaikka syksyllä tulla tänne, jos niin päätettäisiin. Toivokaamme siis parasta järjestelyissämme.
Töistä en osaa kirjoittaa, kun teidän täytyy tehdä, mikä on kiireellistä ja tärkeintä. Pääsiäisen aikaan voin itse ohjailla, mikä jää takapajulle. Yrittäkää siis ennen antamiani ohjeita noudattaa sen ohessa mitä kukin päivä tuo mukanaan. On mukava, kun pääsen itse järjestämään talvitöiden lopun. Mehtälän ajot saatte jättää, jos ette mitenkään ehdi sinne. Kumminkin, jos kedot paljastuvat, niin pitäisi ne siirrettävät ladot viedä sinne sekä korjausvärkkiä kaikkiin tarpeisiin. Ei se ole monen päivän työ, jos vain 3 hevosta menee yökuntiin maanantaiaamuna. Matin voisi ottaa sinne hakkaamaan ilman hevosta, jos kotona on keli kaikki niin vaikka toisenkin miehen vielä. Silloin saisi mennä kumminkin keittäjä mukana näiksi neljäksi päiväksi. Pyhiksi saavat tulla kotiin, sillä muutetaan sinne vasta kelien auettua. Enempää ohjeita en nyt anna. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”