Kirje 1919-4-29, Nivala

Rakkaimpani! ”Nyt ollaan juuri asemalle viemässä niitä heiniä, joita käskit. Ne punnittiin kotona ja molempiin kuormiin pantiin 300 kg. Maksusta en tiedä, sen tietysti olet järjestänyt itse. Mylly on hiljaisessa pyörinnässä, lajiteltiin kauroja ja niitä pieniä kauroja on käytetty eläimille. Sanopas nyt se päreen höyläys. Se meistä on vastahakoista, kun se mylly on kovin remppanen ja jokaisen käytettävänä. Miehet hakkailevat rankoja. Iisakki on huolissaan Mehtälän kylvöjen kanssa, kun ei tiedä suunnitelmiasi. Jannekin kävi noutamassa rahaa ja sanoi latojen olevan pian valmiit. Ruvetaankohan siellä puimaan niitä riihiä? Mehtälään muuttopäivää emme ole vielä määränneet. Kyllä se menee lopulle viikkoa.Olen vähän väsynyt, kun heräsin 1/2 4 laittamaan miehiä asemalle. En olekaan taas oikein voinut nukkua. Se Wienon masentuminen siellä koulussa sai minut aivan väsymään. Waan nyt on hän voittanut jo niin paljon, että pitää opettajista ja sanoo voivansa seurata heidän opetustaan. Toivo myöskin on hyvin masentunut, sanoi varmasti jäävänsä geometriassa vaan päätämme hänen suhteensa samaa, että heti alussa eivät voi seurata.
30 päivän aamu
On niin äärettömän ruma ilma, räntää sataa, näyttää niin rapakkoiselta ja harmaalta. Kuulehan kyllä ne meidän tytöt käyvät vähiksi, kun kaikki menevät Mehtälään. Taidan heti ruveta hommaamaan uutta tänne kotiin. Jos kysyisin Ainoa, sillä ei hän ole vielä kaupannut itseään meille vaikka on aikonut. Jos ajattelen Esteriä aivan navettaan, niin Lempin aika menee sitten tuvassa. Sen näin nyt kun Eve on Mehtälässä joutuisin niin kiinni tänne tupaan juuri kun tulee liikkumisen aika. Ja navetassa käypi vähäksi, jos vain jää 3 vakituista, sillä lypsettäviä on tällä kertaa 57. Siis näet, että vähäksi käyvät tytöt.
Tänään ruvetaan palvaamaan lihoja, kun saunan muuri tuli korjatuksi. Welimiehen sain tänne palvaamaan ja samalla Iisakin kanssa saavat katsella mitä korjattavaa on myllyssä. Miten sinun työsi nyt käypi. Onko niin kuin jatkaisit entistä työtäsi? Suutari ei ole tullut eikä raatarikaan. Ostin lankaa miesten pukuihin, niin kaksi tusinaa maksoi 90 mk 50 p. Lopetan tämän ja meinaan Wienolle jonku sanan kirjoittaa. Jumala sinua suojatkoon. Lämpöinen tervehdys omaltasi”