Kirje 1919-4-8, Helsinki

Rakkaimpani! ”En tiedä, miten aloittaisin kirjeeni, sillä sanomiseni on taas sitä laatua, että täytyisi istua yhdessä neuvottelemassa. Hallitusta muodostetaan täällä uutta neljättä kahden vuoden sisällä ja olen joutunut taas sen pyörteisiin. Sitä yrittää järjestää nyt ministeri Soininen. Hän on kysynyt minua mukaan samoin myös ryhmä, mutta asia on keskeneräinen. Olen jo ollut kaksi kertaa valtionhoitaja Mannerheimin kanssa siitä neuvottelemassa kotonaan ja kolmannen kerran puhui hän siitä minulle toimeenpanemissaan iltamissa. Me emme ole pyrkineet päätekijöiksi hallituksen muodostamisessa, vaan jättäneet sen edistysmielisille. Me panemme sinne vain neljä miestä, jos se tällä pohjalla syntyy. Mutta siitä minä en ole varma, sillä suunniteltu pääministeri Soininen on sellainen kurssiton nahjus nähtävästi, joka epäröitsee pienissäkin asioissa. Minua suorastaan pelottaa lähteä tuollaisen luonteen kanssa leikkiin, jossa ammutaan oikealta ja vasemmalta. Ståhlberg ei ole luvannut. Kyllä meidän Alkio olisi kurssikkaampi ja suuripiirteisempi joskin tiedoiltaan vähäisempi. Nyt kysyn taas sinulta lähdenkö mukaan? Se tietää sinulle jatkuvaa huolta ja murhetta. Mutta edusmiehenäkin on asia melkein samoin. Olen itse sangen epävarma. Minua pelottaa vähän nuo edistysmieliset ”toverit”, jotka muutamat ottavat ylivoimaisia tehtäviä osalleen. Minä tosin tiedän, mikä työ minua odottaa (jota ei muut tunne). Mutta sittenkin pelottaa rahan ja rauhan puute. Lisäksi tulee tunnolleni tehtäväni laiminlyönti siellä kotona. Sain juuri kirjeesi. Siinä näyt aavistavasi tuskani. Wastaa siihen.Sano Wienolle, että olen kirjoittanut Ouluun ja kysynyt hänelle tilaa. Samoin kysyin saako Weikko ja Kerttu tilaa, jos pystyvät keväällä suorittamaan. Jos lupa saadaan, niin Wieno saa mennä toukokuussa sinne. Syksyllä nähdään perustetaanko kaksi vai kolme kotia. Tuntuu niin oudolta, että saatte Katrin ja Kainon kanssa olla kotona, kun Kalervokin menee kansakouluun. Tätä ajatellessa tuntuu jo ikävältä.
Mistä Jäntti on saanut siellä oikeuden määrätä työpäivän pituutta. Ei sellaista oikeutta ole kenelläkään. Tehtaissa ja muutamilla työaloilla vaan ei toki maanviljelyksessä. Näin ollen ei Jäntti voi määrätä kuin omasta työstään. Saat sanoa sen reippaasti.
Tuliko heiniä kuinka paljon Ylivieskaan? Katri Isola ei tilannut heiniä, kun ilmoitin hinnan. Siis ilman tilausta ei lähetetä. Jauhot Kantolaan olisi pitänyt viedä, kun lato ajettiin Kitulasta. Onko Tähti ollut kotona? Noutiko Yrjö Killin? Saitteko Heikin hakkaamaan? Kun Weikko antaa uusia suihtivarsia hevosille, niin pitää vanhat ottaa haltuunsa, että niistä yhdistellään vanhemmille hevosille. Olisi pitänyt leikata vielä jouhia ja lähettää lisää sinne. Warsinkin kesällä ovat nämä hyviä. Ne elot sieltä Mehtälästä uudelta suolta olisi heti ajettava. Samoin heinät Takanevalta. Uudelta suolta voisi myydä vieläkin yhden pohjan. Kysy jos näin päätätte otetaanko Könni vielä. Ellei niin paalita vähän ohranolkia kotoa ja lähetä Ylivieskaan, niin saa Wille myydä siellä.. Hänen kanssa voit puhelimella sopia. Kesällä tulee suuret menot, niin täytyy kerätä nyt. Sano Iisakille, että menee 10.0000 mk veroihin niin ei kersku rahantuloilla. Kun keli loppuu maantiellä niin sitten Mehtälään muutamia hevosia. Seipäitä täytyy omien miesten viime keleillä hakata. Samoin se metsäsaari rautatielinjalla kotiin rangoiksi. Toivon, että löydätte työtä. Syd. terveiset teille kaikille. Kyöstiltäsi”