Kirje 1919-4-8, Nivala

Nivalassa tiistaina 8 p huhtikuuta 19 Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. En minä oikeinkaan ihmettele, jos et jouda meille kirjoittamaan, koska käyt siellä tanssissakin ( en minä tätä moiti kumminkaan). Sitä minä ihmettelen ja mietin, miten Oja kaiken käsittää, sillä varmaan hänkin on siellä läsnä, vaikka sanomalehdissä ei mainittu niin kuin sinua.Tänään tiistaina on ensimmäinen lämmin ilma ja heti on maantie lialla. Kyllä keli loppuu pian, jos vain on lämmintä, sillä viimeiset pyryt kinostivat tiet oikein pahoiksi, jos rupeavat upottamaan, niin ajot on ajettu. Nyt vain pitää ottaa tarpeellisimmat ajot huomioon ja sitten lisää jos keretään.
Huilu ei tahdo sopia aisojen väliin, niin leveä se on. Iisakki sanoikin, että se täytyy pitää vain meijerihevosena. Kyllä minä niin ajattele, että jos olisit kotona, niin kyllä tuommoinen hevoslauma johonkin kerkeää. Juuri tulivat miehet Ylivieskasta kotiin ja heinänsiemenet lähtivät Kuopioon. Niitä paaleja tuli siitä ladosta 53. En tiedä kilomääriä. Ei Wille puhunut olista mitään ja Iisakki sanoi, ettei siellä ole niitä ohran olkia uudella luuvalla paljon minkään vertaa. Heinänkysyjiä on aina vain. Tuntuu niin hyvältä, kun niistä ei ole huolta. Uudessa navetassa on vielä 6 paalia niitä jokiheiniä ja lupasin Wuolteen miehille 65 p/kg.
Kyllä me täällä kumminkin menemme, vaan tahdonhan olla liian hätäilevä, jonka tiedät.
Keskiviikko. On täydessä pilvessä ja 5 astetta kylmää, joten ei nyt upota. Kahdella hevosella pitää mennä niitä turvepehkuja noutamaan. Muista Iisakin järjestelmistä en tiedä.
Täällä raivoaa se tulirokko. Koulu kirkolla piti sulkea viikoksi. 5 tapausta on oppilaissa. Kivimäen Olga ja masunistin lapsia. Pastorin pikku poika kuoli myöskin. Kahdesti tohtori oli sitä leikannut, kun henki oli niin ahtaalla. Arvi tuli Helsingistä arvannostoon kovasti sairaana Espanjan kuumeessa, ettei kyennytkään arvannostopaikalle. Kuului hän jo olevan parempi.
Jumala suokoon, että oikein ratkaisisit tuon hallitusasian. Minä soisin, että tulisit kotiin, vaan enhän toki vaadi. Lanterin paappa sanoi, että se on rikos, jos et mene, vaan ei se niin ole kun hän tuumaa. Jumala on ohjaksissa. Hän johtaa kaiken. On niin turvallista tämä tietää. Toivomuksella korkein suojaa sinua suljen tämän lapun omasi”