Kirje 1919-9-10, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Lapsilta olen jo saanut 3 kirjettä ja kirjoittanut 4. Lähetin rahaa, että saavat maksaa. Wieno aikoi ostaa loodallisen piirongin, ellei rouvan luovuta laatikoita lasten haltuun. Kyllä ne pienemmätkin rupeavat menestymään, kun tottuvat. Kerttu oli jo toivehikas, että taivaan Isä antaa käydä hyvin. Laurilan enkä kenenkään muunkaan en ole luvannut Joella syöttää. Kiellä se jyrkästi.Sitä lootaa en muista mihinkään antaneeni ellei se ole joutunut sen koneen mukaan, sillä onhan Knuutilaiset ennenkin meidän riiheltä semmoisia hakeneet. Laitapa kohtaamaa Samppa August Knuutin riihellä. Myös on mahdollista, että olisi jäänyt Mehtälästä noudettujen ruumenien alle.
Kauran leikkuussa olen määrännyt 10 pystyyn ja 2 hatuksi tai jos käytetään isoa pystyhattua, niin hyväksytään sekin hatuksi, jolloin tulee 11 yhteensä. Muuten 12! Se on ollut tapana aina. Jos hattuneen on 11 niin sellaista tuppua ei meillä ole ikinä käytetty. Sen ovat tienneet kaikki ja Leppäselle sanoin tämän myös. Waadi ne maitomiehet perunamaalle ja elleivät tule niin käske hakea maitonsa muualta. Iidan olosta et ole kirjoittanut.
Mitähän Iisakki tuumii? Olen aikonut panna sanomalehteen ilmoituksen työnjohtajan toimesta. En viitsi kysyä Björkenheimiltä. Kysyn sitten, jos hänen oppilaistaan joku hakee. Koeta nyt hyvien ilmojen vallitessa saada väkeä niin paljon kuin suinkin. Haluttaisi käväistä kotona, vaan en oikein Nivalan elojuhliin haluaisi, sillä kaikki aikani menisi vieraiden kanssa ja muutenkin on kiire.
Wienon kanssa olemme puhuneet siitä talosta Oulussa. Minä vakiinnun siinä ajatuksessa ja pyrin ensimmäisessä muutoksessa sen haltijaksi. Se on parempi minulle ja lapsille ja pieni turva sinullekin. Huomenna kirjoitan lapsille ja lähetän rahaa ehkä 1000 markkaa. Työtä on kovasti. Jos sinulla olisi pääsyä niin kohdattaisiin Seinäjoella ja käytäisiin Bjökenheimin luona. Et taida voida Oulussa kävästä. Ruokaa kehuu Wieno hyväksi. Sydämelliset terveiset Kaivaten Kyöstisi”