Kirje 1920-1-14, Helsinki

Rakkaimpani! ”Tänään tuli vasta 11 päivänä kirjoittamasi kirje ja sain maksaa 1 markan, kun oli resuset postimerkit. No se on sivu asian. Eilen kirjoitin lapsille heti, että saavat talon alkajaisiksi heti. Luulen tulevan heille aika mukavaa, kun pääsevät alkuun. Onkohan Iidalla tarkoitus mennä keväällä kotiinsa, koska mutkailee. Toivon, ettei yhteentörmäyksenne koskenut palkkaa. Muuten palkkaolot näyttävät nousevan, joten nykyisillekin täytyy nostaa. Räätäleistä lienet päässyt. Enpä olisi toivonut niitä lähtökiireisiisi vastuksiksi, kun Toivasella oli vaatteen puute, kyllä olisit voinut sanoa hänelle.Kyllä on raukka se Niemelän Heikki puheenjohtajaksi. Jos tämä hyväksytään, niin pitempimatkalasten tulee 6 p kilolta, kun meidän 0.2. Ne saavat 400 kg kuormasta 24 markkaa ja me 80 p. Minä en tule tuohon kokoukseen, mutta kirjoitan Heikille, ellen käy aivan kuukauden lopulla kotona. Älä sekaannu tähän, vaan sano, että kyllä sen saa näinkin loppumaan meijerin, jos sitä läheisten kustannuksella ruvetaan yllä pitämään yksistään, sillä 24 mk vastaa matkan vaivat, vaan 80 p korvaa ajan ja hevosen työn hukkaa. Lieneekö Toivonen saanut vaunuja heinien lähettämistä varten. Warota, että ottaa tarkoin painot ylös. Minä pidin tavallisesti poikia merkkaamassa, että sain itse lastata. Tämän sanot kuin sivumennen hänelle, sillä Matti voisi sen kyllä tehdä.
Mitenkähän sinä edistäisit niitä Kainon opintoja. Kyllä pitäisi joka päivä olla läksyt. Oikein minusta tuntuu hirveältä ajatella, jos ensi vuonna olette kotona kahden Katrin kanssa. Näin tapahtuu, jos Kalervo pääsee yhteiskouluun ja Kaino valmistavaan kouluun. Ei taida viitsiä Laaksoa pyytää, että se ottaisi Kainon kuunteluoppilaaksi. Kyllä on paras se jotenkin muuten järjestää. Eiköhän Jenni rupeaisi omiaan ja Kainoa opettamaan pari tuntia päivässä. Jos saisit jonku kunnon ihmisen avuksi, niin itse voisit sen tehdä. Kalervon laskentoa pitää myös harrastaa, että se voi yrittää keväällä. Ellei hän pääse, niin ei ole meillä muuta keinoa kuin ottaa kotiopettaja ja valmistaa ensi vuonna molemmat toiselle luokalle. Hulkkosen rouvalla olisi kyllä aikaa pari tuntia päivässä ohjata niitä tyttösiä, vaan ei viitsi häntä pyytää. Miten olisi jos Olkkosen Toivo rupeaisi siihen, sillä sielläkin olisi kai kolmas oppilas. Meilläkin olisi rauhallinen, jos vain viitsisivät käydä siellä. Tuumi nyt Jennin ja Hannan kanssa tätä. Se Kalervon Ouluun meno jäi kesken tutkimisen. Kyllä minä pelkään, että sen on vaikea keväällä selviintyä. Minä kirjoitan tästä huomenna Wienolle. Toistaiseksi toivon, että vanhemmat lapset rupeavat asunnon saatuaan edistymään entistä paremmin. Työtä on lujasti, mutta tiedäthän, etten sitä moiti. Olisi onnetonta, kun ei olisi työtä.
Lehmän myynnistä en sano mitään. Jos Matti Oja tulee sinne Ohtamaan kanssa, niin tehkää kaupat. Minä kirjoitan sitten alle. Hinnoista kirjoitin hänelle. Olen ajatellut asiaa ja nostan vieläkin ellei vähemmällä saa. Jos se on kruunun maata, niin siellä olisi malli viime vuotisessa kauppakirjassa. Rahaa lähetän, jos näiden vuoksi tarvitsee. Aino Kontio oli täällä ja vein hänet kirurgille. Erikoisempaa ei kuulu. Sydämelliset terveiset teille.”