Kirje 1920-10-6, Helsinki

Rakkaimpani! ”Olen kirjoittanut joka päivä tavallista pitempiä kirjeitä isännyyden tueksi. Tänään lähetin paketin, jossa oli vesijohtoputkien mutkamuhveja ja tallin vesijohtoputken laskukraana. Sen jälkeen sain kirjeesi ja näin huolesi. Kylläpä taasen seisahtui työt navetassa. Uskon sinne tulleen Hannilan miehien ja ehkä Töllinperältäkin. Mutta kummallista on, ettei Niemi käynyt tuota vähäistä työtä tekemässä, mutta se on niin yksinkertainen ja vähäinen, että Pikkarainen voi sen tehdä, kun tulee. Minä en välitä, jos ei siellä navetassa olekaan ketään, että kuivuu, mutta valmistelutöitä pitäisi tehdä sitä Pelkotusta? varten. Olisi melkein parempi, kun siihen tallijohdon kaivamistyöhön ei olisi alettu, vaan olisi tehty näitä valmistelutöitä, joista olen kirjoittanut, että se pelkotus? saataisiin valmiiksi ensi viikolla. Sen tallijohdon voi tehdä ensi viikollakin vaikka maa menisi jäähänkin. Kun sen asettamista olen ajatellut, niin ehdottomasti pitäisi noutaa Mehtälästä puut ja tehdä se puusta. Siellä olisi sen uuden tien varrella sopivia mäntyjä. Siellä on pari kolme valmiiksi kaadettuakin, kun Mehtälän Matti teki tietä. Reikien vääntäminen on pieni asia ja siellä saven sisällä kestäisi ne paremmin kuin rautaputket. Ainoastaan sinne tallia vasten ja johtoputkeksi ylös talliin pantaisiin raudasta. Rautaputket ovat siinä paikalla valmiit, mutta minua harmittaa vähän laskea niitä maahan, kun maksavat 28 mk metri, joten 5 metriselle tulisi hintaa 140 mk. Maliskylältä kysyin jo kerran semmoista, joka oli meillä vaan tullessani sain tietää, että Järvikylälläkin on sellainen tekijä. Niemelän Heikki tietää sen. Jos tämä järjestely on teille ylivoimainen, niin pankaa sitten raudasta, Mutta jos työhön ei ole ryhdytty, niin anna sen jäädä vielä, että tulevat kiireellisemmät edelle. Se talliin menevän johdon pää pitäisi heti tukkia, sillä muuten se puskee vettä maan sisään, kun ei ole muuta kuin yksi putki maassa. Myöskään ei se ole tiivistetty siinä nurkassa, jossa se liittyy puurööriin. Se liite on siinä moottorin sulkulaitteen takana vesihuoneessa. Huippula voi sen tehdä. Penssarin Ransun kanssa en sopinut tulosta, kun hänellä on menoja. On siis hankittava muurarikin aikanaan.Minä pelkään sinun hätääntyvän kaiken tämän kanssa. Mutta nämä ovat pieniä sen rinnalla, mitä on tehty. Parhaiten pääsee kulkemaan eteen päin niin, että navetta karsinoineen ensin valmiiksi ja sitten muut työt perässä. Kun navettaan mahtuu sitten lehmät ja väliaikaisesti heinätkin, niin hätää ei tule. Mutta teille tulee vielä turnipsin otto. Ota Anne Laitinen ja Heikin tyttö siihen tytöille ja työnjohtajalle avuksi.
Sitten kyselit tarkoituksiani sahauksen suhteen. Luulen jo kirjoittaneeni siitä, mutta kaiken varalta panen lapun. Kumminkin voi olla mahdollista, ettei sahalle aina pääse. Luulen kumminkin, että ne 1 1/2 tuuman lankut olette jo ostaneet. Ne olisi saanut höylätä, kun kaikki muukin on höylättyä, mutta jos ne on kotona, niin takaisin ei viedä, sillä on hyvin pieni asia höylätä niitä kotona. Niiden käytöstä annan ohjeet aikanaan.
Tulen 17 p käymään kotona, jotta saan omin käsin ohjata niiden parsien ja köökkien? tekoa, joihin ei ole mallia vielä Kuule soita Soini Kontiolle, että se kävisi Pikkaraisen luona ja kehottaisi tuoman tullessaan muutamia miehiä, ellei sinne ole tullut. Augustille, Wehkalalle, Hannilan miehille, Wäinölle ja Ilmarille 20 mk päivältä”