Kirje 1920-12-1, Helsinki

Rakkaimpani! Kiitos taas kirjeestäsi. Onpa se taas ihmeellistä, kun myllyn sanoit seisovan ja sateista puhuit. Syksy on aina oikkuinen. Jos Takanevalta vedetään niitä eloja kärryillä niin pitäis tuoda se kyjäs? pois ja puida ne. Oljet pitää tuoda heti toiseen karjalatoon, että saa käyttää alusrehuina, jos ne ovat niin homehtuneet, ettei eläimet syö. Niistä tulevat kaurat käytetään erilleen ja annetaan sijoille. Missään tapauksessa niitä ei saa jättää puimatta niin kuin T. suosittelevan. Näistä tulevat ruumenet on otettava erilleen. Maksa sille Hyvöselle sunnuntaina palkka tai ainakin sano mitä maksetaan. Enempää kuin 10 mk päivältä ei missään tapauksessa makseta. Maksa se nyt tähän saakka vaan sano, ettei joulukuun viikoilta makseta kuin 50 mk, mutta jos se on erikoinen niin pieni asiahan se on maksaa 10 päivältä. Waadi puhdetöitä, että on reet, kantolavat, häkit ym. ovat kunnossa, kun keli tulee. Mitä siihen Yrjö Pirnekseen tulee, niin maksetaan se lupaamasi palkka 300 mk, vaan kun hän ei ole meidän työssä loukannut, niin saa ensi syksynä olla pitempään. Puhu heti kun tulee tästä. Sitten pidätte häntä semmoisissa töissä, joissa ei vaivaudu haavoittunut jalka. Joulukuun 19 pv menemme yhdessä Ouluun. Luulen silloin pääseväni. Täällä on Olkkonen. Halmetoja, Haapanen ja Salanne.Eilen oli minulla kova päivä istuin 7 1/2 tuntia tuolillani ja lopuksi oli 19 äänestystä. Tästä selviinnyin loistavasti. Tänään syötin niitä ulkomaalaisia ministereitä ja edustajia. Se ateria, kahvi ja tupakat maksoivat 3105 markkaa. Oikein hirvitti. Tätä varten sain minä kuukaudessa 2500 mk. Pidin puheen, jonka näet päivää myöhemmin sanomalehdistä.
Toivo Martikaiselta ei ole tullut lisää vaikka lupasi pian. Otan Olkkoselta, jos hänellä on sinun maksusi päälle. Anna olla väen maanantaina työssä aamulla ja toimita sitten kirkkoon. Anna sen jälestä vapautta. Toimita ne aikanaan liikkeelle aamulla. Jos yleensä kaikki viettävät sen pyhänä, niin tietysti silloin koko päivä, vaan en usko sen tulevan aivan sunnuntaiksi.
Minulla olisi täällä ensi viikolla suuressa kokouksessa puhe. Oikein pelottaa valmistusajan vähyys. Mutta kaiketi siitäkin selvenee. Minusta tuntuu, että se rautatielähetystö tuntee kokolailla noloksi itsensä. Nyt minä toimitin niitä sosialistien ryhmään ja sanoin, että se on tärkeintä heidän matkalleen. En ehdi enempää. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”