Kirje 1920-2-1, Nivala

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi! Olipa se ikävä, kun et tullut kotiin, sillä Matti lähti sinua asemalle noutamaan emmekä saaneet sähkösanomaakaan, kun vasta sunnuntaina puolen päivän jälkeen siis Matti oli siellä yötä ja odotti. Oli niin hullusti, että Ylivieskan sentraali muutettiin toiseen paikkaan, joten ei päästy minnekään. Mekin täältä soitettiin usein, mutta turhaan.No niin karia on ajettu noin 150 kuormaa. On ajettu myös linjalta hakatut puut Mehtälästä kotiin, jotka olet määrännyt. Nyt on taas pyyntö meijeriltä, että me toisimme hiekkaa sinne talkoisiin. He maksaisivat 80 mk kuutiolta. Mitä tuumit tästä. Me työnjohtajan kanssa olimme sitä mieltä, että vetäisimme sinnekin, kun on valmis kolo ja melko hyvä saalis, sillä Samppa on siellä ollut yksin. Sitten kai tulee Mehtälän tiellekin ajettavaksi, kun Rannilasta veto on lopetettu. Mistä vedetään sinne Mehtälän talon tielle karia?
Täällä kuuluu semmoisia huhuja, että kulkee sotilaspoikien keskuudessa jonkunlainen Mannerheimin lista, joka oikeuttaa sotilaspalvelusta 10 kuukauden vapauden, joka kirjoittaa nimensä siihen listaan. Ja sitten kun aika on sopiva hyökätään ja kaadetaan hallitus. Tämmöisiä huhuja on tullut tänne Ylivieskasta päin. Ja pojilta on otettu vaitiololupaus. Onko tässä minkälainen perä. En tiedä, vaan sanovat tämmöisen huhun liikkuvan.
Savenajoa kävi Ransu kysymässä ja lupasimme hänen ruveta ajamaan. Hän aikoi noutaa hevosen tiistaina. Hän myös kertoi, ettei Ristikankaan miehet rupea sillä taksalla ajamaan savea, vaan ovat menneet tukinajoon. Täällä on niin äärettömän kylmä tuuli. Lumikin lentää, että aina ovat tiet tukossa ja huono keli.
Sain lapsilta kirjeen. Wieno on taas väsähtänyt. Jumala suokoon hänen kestävän tämän vaikean talven. Väliin tulee tämä asia oikein raskaana painona. Heikki Niemelä kävi huolineen täällä, sillä hän niin kovin pelkää sitä meijerin kokousta, joka on huomenna 2 ptk. Tohtori on täällä. Hän kuuluu puhuvan hyvin huonosti suomea, mutta muuten ystävällinen pieni mies. Meinasin häntä käydä tänään katsomassa, vaan jätin huomiseen. Lopetan, sillä meinaan katsoa vähän kassakirjaan. Lähetä heti se verotuskaavake, että joudun taksoitukseen. Lämpöinen tervehdys kaipaavalta omaltasi”