Kirje 1920-4-11, Kotona

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi. En oikein tiedä, mistä aloitan. Täällä kävi Janne räätäli agiteeraamassa poikia, että häneltä saa vaatteet 500 markalla joka poika. Kerrankin pitää työmiehellä, joka aina raataa olla kunnon puku eikä mitään resua niin kuin tavallisesti. Ja tiedät, että kaikki innostui semmoisesta puheesta. Sanoin, että ette voi enää saada palkkaa, vaan kyllä oli räätälillä sanomista. Sano alastiko niiden pitäisi tehdä työtä. Luulen, että räätäli rukalla on työ kaikki. Nyt tulee sitten puvut Eetulle, pikku Matille, Sampalle ja Eemelille. Olen näistä varsin järkytetty, olen aivan kuin sairas. En usko, että silläkään räätälillä on vanhan päivän turvaa kun näin vain lujasti siinä uskossa, että ihmisen pitää hyvästi pukea ja syödä jäi sitten mitä hyvänsä pahan päivän varalle. Sano heti, mitä ajattelet tästä kaikesta.Kävin Mehtälässä tänään. Kyllä sinne pääsisi jo karja, jos niin ajattelet, että sinne mennään jo tällä viikolla. Maija kyllä on valmis vaikka heti vaan jos Hilda menee, niin liian vähän tyttöjä meillä. Lyyli on meillä vaan en ole häntä päästänyt navettaan, sillä olen vähän arka rasituksista tällä kerralla. Heinänsiemenet ovat jo seulottu, vaan meillä ei ole semmoisia säkkejä, jossa ne pysyisivät ja mistään ei saa. Mitäs me teemme?
No niin sinä et vielä tullut Ouluun menemään. Aina on oloissamme joku Jumalan tarkoitus, niin ajattelin nytkin, kun sinulla on tämä levähdysaika. Jumala suokoon kaikkea hyvää sinulle parhaaksi. Mylly pyörii ja mylläri pyysi 1,5 mk vuorok ja öistä sama ja tietysti lupasin. Nyt menikin Iisakki käyttämään, kun myllärin yksi lapsi kuului olevan sairaana. Nyt maanantaina mentiin Mehtälään ojaamaan 3 hevosta ja miestä. Samppa ja Jaakko olivat Niskalan luona hakkaamassa aidaksia ja taas piti yhden tyhjentää navetan kellaria, kun sinne tahtoo aivan hukkua. Sitä toista avainta en ole löytänyt. luulen sen olevan sinulla, sillä minä järjestin pöytäsi ja siinä ei ollut avainta. Minua hiukan vilustaa, joten menen nukkumaan. Hyvää yötä. Jumala sinua suojatkoon
Tiistaiaamu. Nyt on aikamoinen lumipyry, mutta kun lämpöä on 1 astetta niin arvaat, ettei lumi kauan pysy. Täällä on kuollut Kivirannan Jussi. Hänelle tuli vatsahaava ja akat tuumasivat, että pitää hieroa ja arvaat seuraukset, sillä kesken hieronnan, hän tuli ankariin tuskiin, sillä ruoka purkausi ympäri suolistoa ja kolmannella vuorokaudella hän kuoli, sillä ei lääkärikään voinut tehdä mitään pelastukseksi. Kivimäen Jenni on tullut yhtäkkiä kuumeeseen, kertoivat sen olevan espanjaa, joten en ole uskaltanut mennä häntä katsomaan. Hilma Säpyskä makaa myös kuumeessa, vaan sen uskon johtuvan väsymyksestä ja kovasta yskästä, vaan en tänään ole kuullut heistä mitään. On parempi, että pysyn omassa valtakunnassani.
Nyt lumi muuttui vedeksi ja myllykin on pyörinyt hitaasti viime yönäkin. Olemme vieneet sinne omia rukiita, vaan nyt ei siellä saata ollenkaan räätätä. Kalervo käy koulua ja alkaa jo siihen taipua, vaikka ensin se oli hänestä vastenmielistä. Tolonenkin tulee tänne toisinaan, kun on asiaa kirkolle. Tänään Kalervo saikin hevosen, sillä satoi niin paljon, ettei uskaltanut antaa mennä jalan. Toivonen sai yhtenä päivänä kortin, jossa oli kuvattu nuori tyttö alasti. Se kortti oli kaunis ja siihen oli kirjoitettu; ”Tiedätkö mikä tämä on ja toiselle puolelle miten sielusi asiat ovat” Käsiala näytti miehen käsialalta, arvelin jotain rikollista täytyy hänessä olla. Lopetan tämän tuomaan tervehdyksen, kirjan ja avaimen, toista avainta en löydä omasi”