Kirje 1920-4-21, Helsinki

Rakkaimpani! ”Nyt jo voin ilmoittaa sinulle sen ilosanoman, että toukokuun ensimmäisellä viikolla tulen kotiin. Silloin lienee myös kylvötyöt parhaillaan. Niiden valmistelu onkin mielessäni. Puhuin Toivoselle, että aurataan maantien takana se ensimmäinen vainio, joka on syötöksi sopimaton ja kylvetään kauraa. Se olisi nyt juuri tehtävä. Samoin Ransu saa aurata siinä Mehtälän talojen välissä sen jäännöksen, joka syksyllä jäi. Iisakki lienee kotona myllyn tähden. Jos tämä kotona saadaan auratuksi niin sitten kylvetään heinälle se maantien takuksen rukiinmaa. Muuten ei, sillä voimme sen lannoittaa toistamiseen. Kun kumminkin osa on yhdellä lannoituksella, niin voisi tehdä samoin ja aurauksen kautta hankkia lannoitettavaa maata. (osoitteita kenelle lähetetään heinänsiemeniä). Ilmoita nyt sitten minulle, kun lähetätte. Rahdin Ylivieskasta rautatiellä maksavat he itse. Hyvä olisi lähettää heti, että voisi täällä laskuttaa.Lapsille pitäisi lähettää myös perunoita ja ehkä lehmälle muutamia paaleja heiniä. Arvattavasti ei tarvitse kuin 5 paalia. Silloin menisivät samassa kuormassa. Perunoita pitää panna niin paljon, että saavat kylvää sen kartanopellon. Sitten vielä yksi pyyntö. Sinun pitäisi saada vielä kerran todistus Olkkoselta siitä taksoitusluettelosta v. 1918. Minä vielä koetan valittaa ulosmittauksesta tästä Helsingissä asetetusta verosta 50,000 mk, josta meni veroa 3937,50 penniä, vaikka sain vain 16,000 mk. En tiedä jos se auttaa, mutta kyllä on hirveä, kun vuonna 1918 on verotettu 110,000 markan tulosta. Tämän myös tarvitsisin pian.
Työtä on maatalousvaliokunta tehnyt enempi kuin toiset, mutta pian muuttuu taas huolet. Jos Ilolan ja pari muuta miestä saisi toukokuulla rakennustöihin, niin olisi hyvä, vaan jätä se minun huoleksi.
Oulun maaherra ei kuulunut huomautuksista huolimatta hakevan eroa, joten saamme olla kesän rauhassa. Ja kyllä tarvitseekin, sillä pelkään työväen puutetta. Huoneiden puutteen vuoksi en ole Mehtäläänkään työnjohtajaa puuhannut. Sydämelliset terveiset. Pian taas voimme iloja ja suruja jakaa. Woikaa hyvin toivoo Kyöstisi”