Kirje 1920-4-8, Kotona

Rakkaimpani! ”Onnea toivon sydämestäni syntymäpäivänäsi. Jumala antakoon Sinulle voimia tehdä aina parhaimpasi siinä kutsumuksessa, jossa olet, että Korkeimman tahto tulisi täytetyksi. Jumala antakoon sinulle sen selvän järjen ja valistuksen, että aina toimisit sen Hyvän äänen käskyjä kuunnellen.Täällä vain tulee kesä. Ei ole kahtena yönä kylmännytkään, joten arvaat, että lumi on kaikki. Miehet ovat kulkeneet metsässä ja aikovat kulkea koko viikon. Iisakki ei ole ollut myllyssä. Mylläri on yhden yön jo käyttänyt. Luultavasti ei siellä ole kovin paljon käytteitä. Tätä en tiedä, kun en ole käynyt kysymässä. Lyyli tuli meille ainakin vähäksi aikaa, sillä ei hän voi vielä pitempiaikaista kauppaa tehdä, kuin ei tiedä tapoja. Maijaa pyysin Mehtälään emännäksi ja hän lupasi. Puhuin Nannille Wienon kanssa Mehtälään menosta, vaan sain semmoisen vastauksen, että aion vaieta ja pyydän muidenkin niin tekemään.
Kalervo on käynyt yhden kerran Tolosen luona ja Tolonen on käynyt täällä, uskon, että Kalervo oppii, kun tuo matka ei rasittaisi, vaan tuleehan pian sellainen keli, että pääsee pyörällä. Mitään erikoista ei tänne kuulu. Pojat Eemeli ja Samppa pyysivät kengäksiä. Otin vintistä kahdet emät, vaan olivat niin heikot, etteivät kestäneet ja piti luvata uudet. Ravilan Matti on meillä korjaamassa hevosvärkkiä. Kunpa taas mieli tasaantuisi ja elämä menisi omaa menoaan. Olen hiukkasen väsynyt, joten menen heti nukkumaan. Luen ensin Milleriä kohotakseni pois väsyttävästä naljuttavasta ympäristöstä.
Taanilan emäntä haudattiin tänään ja kerrottiin isännän Kustin itsensä kantaneen häntä hautaan yhtälainen imelä nauru näkösällä kuin ennenkin ja 8 orpoa, ei luulisi naurattavan. Ja kun sanotaan, että tohtorin kiellosta huolimatta on hän saattanut vaimonsa raskaaksi, joka nyt saattaa hänet hautaan. Jumala kanssamme kaikessa. Tervehtien kaipaava omasi”