Kirje 1921-10-1, Helsinki

Helsinki ??? Rakkaimpani Kiitos molemmista kirjeistä. Tapasin tänään postihallituksen ylitarkastajan, joka sanoi heti; Nyt pääsevät nivalalaiset vihdoinkin. Sanoin; joko oli kylliksi. Linnaan sanoi joutuvan sen. Kyllä oli se rakennusmestari Kukkola myöskin eräänlainen mies. Ilmoitti eikä laittanut. Minulle ei puhunut sanaakaan. Oikein iljettää semmoiset miehet. Panen mukaan tähän ilmoituksen, josta otan selvää. En vielä tiedä mistä hän on vaan maanantaina saan tietää. Tällä luulisi olevan kokemusta.Kyllä sinulle täytyy saada kyllin apua. En tietysti päästä asiaa ennen kuin tuumimme yhdessä ja kuulemme mitä Ida tekee. Emme viitsi kiusata häntä olemaan. Ilmoitus: Emännöitsijäksi emännättömään taloon, meijeriin t.m.s. haluaa meijeri- ja talouskoulun käynyt vakavamielinen keski-ikäinen naishenkilö. Palvellut samassa talossa 10 vuotta, mistä ajasta 8 vuotta hoitanut itsenäisesti keskikokoista maatilaa. Hyvät koulutodistukset ja suositukset. Paikka otettaisiin vastaan 1 p marraskuuta tai myöhemmin. Vastaukset palkkatarjouksineen nim. Pohjalainen talontytär Maaseudun Tulevaisuuden konttori Helsinki Simonk. 6. Kolme tyttöä on ilmoittanut tulevansa 31 p Haanpäälle, joka Pulkkilasta tulee hevosella, joten en ole hänelle kirjoittanut. 31 p tulee siis Ylivieskasta 5 henkeä. On se edes lohduttavaa.
Lauantai-iltana tulen minä. Pane Tarvanalla noutamaan, sillä minulla on Ylivieskassa tiedossa hyvä hevonen. Ei ori, jota en halua. Tietysti tulen autolla, jos semmoisia kulkee. Ilmoita tästä kulkeeko ne vielä. Kuka oli se, jonka 2000 tarttui kiinni sen S.N kautta?
Luullakseni on parasta, että sen aurauksen Mehtälässäkin jättävät. Mutta jos Ransu viitsii ruveta puskemaan nurin Ryönää, niin saa sen aurata jos on halukkaita ajomiehiä. Ehkä on paras, ettei rupea, sillä kyllä se on kylmää märällä niityllä.
Anna nyt Suoman asettua sinne postiin kokonaan, sillä ethän sinä jouda hänelle emännöimään. Koetan muistaa lukot riiheen yläälle ja alaalle. On kait Junnu käynyt neuvomassa niiden ylöpanoa, jolle sen neuvoin tarkoin kirjeessä. Ovivarville ei panna yhtään, sillä siihen pannaan mallaslava, kuivausorsia ym. Sen laitto saa olla ensi kesään, jolloin sen itse teetän. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”