Kirje 1921-10-15, Helsinki

Helsinki 15/X 21 Rakkaimpani! ”Tuntuu melkein rikokselta, kun en ryöstäytynyt kotimatkalle tänään. Mutta rikkonut olisin silloinkin velvollisuuttani vastaan. On niin onnetonta edusmiehilläkin tuo lomailunhalu, että täytyy olla joitakin ryhmässä, jotka uskaltavat oman esimerkin voimalla vastustamaan alituista matkustamista. Olojen pakosta olen minä ottanut tämän aseman ja sen tähden täytyy osoittaa esimerkkiä, vaikka tarve ja tunne puhuvat toista kieltä.Koetan antaa sinulle ohjeita, vaikka en ole oikein tapahtumien tasalla, kun et jaksanut tiedottaa kyllin töiden kehityksestä. Kun nyt olet saanut nikkarit, jotka eivät pitäne oloaan kiusauksena, niin varustakaa värkkiä uunille kuivumaan, että hän voi tehdä välttämättömiä esineitä. Minä jo mainitsin, että olisi tehtävä pesukaappi, pöytä ja ehkä sänkyjäkin. Siitä pesukaapin tapaisesta, jonka kerran ostin apteekista, jossa on pullon sijoja saa nikkari helposti komuutin. Teetä myös jalat siihen vanhaan köökissä olevaan komuutiin, joka kuuluisi oikeastaan Jennille. Se ovi karjakon kamarista saliin pitäisi myös tukkia paremmin. Woisi panna laudat eteen ja sammalia väliin. Kun siinä kamarissa on paperit, niin voisi sen paremmin tukkia ulkoa päin siis molemmista tuvista, porstuasta ja ulkoa. Tupa voitanee saada myös niin lämpimäksi kuin ohutseinäinen huone on mahdollista tukkimalla sen sisältä. Niihin vinttihuoneisiin on laitettava ovet paikoilleen. Toisinkertaiset lasit on laitettava tupaan.
Teetä myös siistiä penkkejä, joita voi käyttää ikkunoiden välissä ja sen pöydän luona, jonka kehotin teettämään keskelle salia. Lamppu ehkä 25 kynttilän laitetaan keskelle salia ja sen alle pöytä. Siinä voivat kaikki tehdä muistiinpanonsa, käsityönsä ym. askareet. Karjakon kamarissa minä luulisin olevan paraan paikan panna seinään ikkunoiden väliin tai paneta se makusi mukaan. Portaille ei panna. Waikka on nikkareita siellä kaksi, niin hanki Jaakko Isokoski myös sinne. Mantere tullee sinne 31 pnä siis kahden viikon päästä. Onhan tässä järjestelyssä jotain lohdullistakin. Myy nyt niitä porsaita. Lahti olis hyvä tehdä. Siihenkin olisi Isokoski hyvä.
Lapsille yritin korttia. Sano heille kiitos kirjeistään. Luulin äidin leikitelleen, kun oli pieni kirje mukana, vaan nyt tunnen sinun liikkuvan kipujen tiellä. Sain juuri kirjeesi, josta näin surukseni terveytesi murtuneen. Järjestä nyt nopeasti kyllin itsellesi, sillä on varmasti väsymystä. Ellet muuten saa järjestetyksi apua, niin ota Mehtälästä karja kotiin ja jättäkää Ransulle kaksi hevosta, jos se niitä tarvitsee. Toki on meillä nyt työvoimaa navettaan tiedossa. Hiljan täytyy ehdottomasti tulla heti kotiin kuten edellä ehdotin. Walitettavasti se sinun apusi ensi vuodelle on vaikeampi järjestää, kun Ida menee. Waan eiköhän se kumminkin saada järjestykseen, vaikkei siitä Olga ja Holja tykkää, jos huoneelle pitää. Ja Hiljan on jäätävä kokonaan. Wielä kerran muistutan, että ota apua ja hoida itseäsi meidän kaikkien tähden.
Lapsia kehotin odottamaan äidin tuloa. Älä lähde nyt sinne, sillä ne kyllä tulevat siellä toimeen. Mene vasta rekikelillä Ouluun. Kun sanot tämän lapsille niin he odottavat mielellään. Älä viitsi ostaa huonekaluja, sillä voi tulla huono kauppa kuten minun rillakauppa. Kuivausriihi pitää nyt saada nopeasti kuntoon.”