Kirje 1921-10-17, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Kävin tänään Mehtälässä. Siellä on aurattu ettei ole auraamatta kuin 5 sarkaa. Hakavainio on karhittu ja haalla olivat karhihtemassa vasta ensi päivää. Se on vaikeaa hevosille, kun pelto on märkää. Hilja tulee sieltä pois ja aiotaan pyytää Myllykankaan Hannaa ilta- ja aamuasioihin Iidalle toveriksi. Kyllähän minä jo ottaisin Iidan navettaan, sillä kyllä tämä on surkeaa. Ja Olgakin rupesi puhumaan sisarusten kavaluudesta ja sanoi, että kyllä on jaksamista nämä kaksi viikkoa nähdä aina vilppiä.Oli se hyvä, ettet tullut kotiin, jos sitten saisit olla vähän kauemmin meitä auttamassa. Joki on nyt aurattu ja sieltä tuotu työvärkit pois. Karju viedään huomenaamulla Ylivieskaan ja samalla viedään lapsille perunoita ym. Kyllä on niin, etten pääse Ouluun ennen kuin Iida on kotona. Hyvää yötä minua väsyttää.
Tiistaiaamu. En ole käskenyt sitä Isonkosken Jaakkoa vielä tänne. Miten sitä lienee niin paljon väkeä. Ravila Matti tuli myöskin tukkimaan Muhjalan seiniä. Ryönän ojia olen maksanut kaksi valmista ja yhden vajaan ojan, sillä vesi keskeytti sen luonnin. En tiedä onko Matti Mehtälä aloittanut ojaa, sillä hän sai yhdestä ojasta 280 mk. Ei meillä ole nyt puutetta kuivista värkeistä, sillä nikkarit laittoivat heti kuivumaan tavaraa, kun tulivat ja sieltä sahaltahan saatiin lumikelillä niitä hirsiä, joista saatiin lautoja. Ja silloin noudettiin niskatkin kuivausriiheen, niin kuin olit työnjohtajalle sanonut. Ja ne hirret sahattiin laudoiksi. Sitä tallin johtoa ei ole vielä kaivettu ylös, sillä kartanomme on ollut niin vetinen ettei ojan kaivamisesta olisi tullut mitään.
Taas vierähti aika ja täytyy joutua passaamaan. Postissa on vanhoja pakettimerkkejä käytetty. Se on rikos. Luulen, että mummu joutuu vangittavaksi. Tänään loppuu tarkastus. Suoman pitää asua siellä ja hän käypi täällä syömässä. Kiireessä omasi”