Kirje 1921-10-19, Helsinki

Helsinki 19/X 21 Rakkaimpani! ”Mitään erikoista kirjoittamista minulla ei nyt ole, kun joka päivä olen kirjoittanut, mutta kun en voi muuten tukea puuhiasi, niin kirjoitan edes ahkerasti. Mehtälässä oli paras asiat niin järjestää, että Hannan pyysitte sinne. Kyllähän heinien vetämisen kannalta on hyvä, että karja olisi siellä ilman Idaa. Olisi sittenkin pitänyt vaatia palaamaan se karjakko, vaikkei sitä voinut ensi vuodelle ajatella. Jos otat Idan kotiin niin Ransulle pitää jäädä kaksi hevosta.Haalla on karhittava kaikki, koska tulevat savettavaksi. Kyllähän Haalla ja Pussinperällä saisi aurata molemmissa 4 sarkaa, mutta kun nyt on näin myöhänen, niin asia saa jäädä riippumaan Ransusta. Melkein luulen, että Pussinperä saa jäädä, kun on suuren rapakon takana. Ryönässä en luulisi veden haittaavan, niin ettei ojia voisi luoda. Päinvastoin luulen siellä saatavan paremmin kuin missään muualla. Tallijohto pitäisi laittaa kuntoon. Olisin sen kesällä jo laittanut, mutta kun ei voinut vettä laskea säiliöön kokeilua varten, niin täytyi jättää. Ja se T koetti liottamalla sen ojan. Se virtsa kai on ajamatta kaivosta, vaikka joka kerta puhuin T:lle. Nyt se pysyy siellä. Tuskin on sitä kellaria tukittu. Olisi hyvä, että se L juttu selviäsi enne kuin tulen.
Laita sähkövalo sinne Muhjalaan ja nikkarit sinne höyläämään. Tyttöjä ei päästetä sinne tupaan ennen kuin uudet tulevat, sillä mahtuuhan ne kamareihin, jolloin voidaan tukkia tupa ja höylätä samassa. Pääasia on, että saisitte ne kuntoon sekä tuvan että kamari marraskuun 1 päivään ennen kuin väki enenee.
Laila Saalasti tulisi meille, vaan emme ota. Olen hoitanut tämän asian. Olen pyrkinyt täältä hoitamaan asioita mikäli mahdollista. Mitä tuumisit, jos koettaisi ottaa talouskoulun käyneen apulaisen. Joskus näkee sanomalehdissä ilmoituksia ja tarjouksia. Ne tarjoajat eivät voi olla kunnollisia, mutta kyllä koulutiedot siinäkin olivat hyvät, jos lajia sattuisi. Kysyn tätä silmällä pitäen, jos Ida menee. Ja johan tuota olet palvellut kyllin. Kyllä sinun täytyy saada kylliksi apua. Ja navetassa on myös työtä paljon. Kysy Idalta ja ellei rupea, niin ilmoita heti että ryhdynkö hankkimaan uutta. Kun saisi Säpyskän kaltaisen terveen ihmisen. Kivipelto lupasi jäädä meille vielä marraskuuksi, kun koulu alkaa tammikuussa. Enempää en taas ehdi. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”