Kirje 1921-10-21, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Nyt laitetaan tiukasti niitä kuivausriihen laitteita ja eihän apua tullut sieltä Kurikasta ja laudat vihdoin saimme Jyrkän myllystä. Sieltä Isoltakoskelta emme saaneet miestä, sillä Jaakolla oli kamarin muuri kesken muurauksen ja Niilon olisivat vanhemmat päästäneet, vaan hän ei lähtenyt. Tallin rööri nyt kaivettiin esille ja vika oli siinä, mistä vesi nousee maan pinnalle ja kun se tukittiin niin heti tuli vesi talliin. Nyt täällä aurataan sänkiä ja vedetään lantaa, vaan taas tänään on tullut niin paljon lumiräntää, että maat pehmenevät liiaksi. Mehtälässä tänään on tullut Ryönä auratuksi ja ojat luoduksi, ettei ole kuin yksi oja luomatta, jonka aikoi luoda Pikkukankaan Matti.Juuri sain kirjeesi kiitos siitä. Sähkövalo on Muhjalassa, jossa nikkarit ja tukkija saattavat työskennellä pimeän aikaankin. Tytöt pysyvät kyllä kamarissa, sillä tupa siivotaan silloin vasta, kun sinäkin olet kotona tai päivää ennen. Mehtälästä muutetaan pois maanantaina. Olen niin iloinen, kun Olgan ja Aliisin lähtö on niin lähellä.
Woi en minä tahtoisi aivan outoa toverikseni. En tiedä Iidan oloa vielä, sillä on niin vaikea pyytää, vaan kumminkin koetan, kun hän tulee kotiin. Lainakin tuli, mutta vielä hänen sormensa on kipeä. Postin mummun viepi Knuutin Juho asemalle lauantaina, sillä hän todellakin viedään lääninvankilaan. Hän on tehnyt tätä väärennystä 30 vuotta. Woi raukka! Olemme vähän sekavana Suoman kanssa, miten Suoma nyt järjestää asemansa, kun tuo mummu menee. Sandberg menee Kärenlammille, kun hän ei saa poistua paikkakunnalta ennen kuin on ollut välikäräjät. Suoman olo kumminkin tulee joitakin kuukausia täällä olemaan ja ei hän saattaisi yksin olla öisin. Pistäydyn nukkumaan. Hyvää yötä.
Perjantaiaamu. Siitä isosta siasta saatiin kymmentä markkaa vaille 4000. Kaikki sianporsaat eivät ole vielä menneet tai noudettu, sillä huonon kelin vuoksi eivät ole kaikki päässeet ja karjuporsaita taas on oikein vankkoja, mutta eivät kelpaa. Ne täytyy pitää itse ja eläinlääkärillä leikkauttaa. Lopetan tämän tuomaan tervehdyksen lauantai-illaksi omaltasi Ouluun vietiin heiniä 5 paalia, sillä enempää ei saatu kulkemaan.”