Kirje 1921-11-11, Helsinki

Rakkaimpani! ”Anna tämä lappu Kivipellolle. Tieto on tosin liian vanha, mutta täytyy siihen merkitä se. Koska Eemeli ei tullut niin käyttäköön myllyä Iisakki. Ottakaa sille Lauri Palosaari toveriksi, sillä työnjohtajan täytyy olla poikien mukana. Jaakko Isollakoskella pidätte toverina Penttiä. Waroita, että tekevät lujia niistä reistä. Pariset pitää laittaa kuntoon. Maksa Jaakolle 25 mk päivältä. Jos Niilo on siellä vielä, niin anna sille 100 mk, äläkä pane sitä Pentin tilille. Penille annoin pestiä 100 mk, jonka saat panna hänen tilille sekä kassakirjaan.Ne pontatut laudat ja lankut pitäisi laittaa sinne saliin pääikkunasta. Ne on tarkasti katkaistava sen salin mittaiseksi, että sopivat lattiaan ja kattoon ensi vuonna. Sano tämä työnjohtajalle, joka voi sen jonku rengin kanssa tehdä. Jaakolla saisit panettaa lukon sen salin suulle, ettei ole tilaisuutta pistäytyä kenenkään kulkijan tai etsijän. Ottakoon semmoisen lukon, ettei ne toiset avaimet sovi. Jaakko tai Junnu saisi myös leikata nahkoja, että saisi laitoja höyläyttää varsiksi. Hänelle saat antaa yhdet emät ja varret, koska hän lienee Pentille antanut omansa. Lammasnahkoille, sitten kun olette vitlaa ? kerinnyt, saisitte vaihtaa osuuskaupasta valmiita ainakin muutamilla, että saisi kinttaita leikata miehille. Osuuskauppa vaihtaa, mutta perii välejä enempi kuin parkituksen ja sen tähden ei saa vaihtaa kuin esim. 3 nahkaa. Muut pannaan parkkiin. Se heinäprässi pitäisi nyt hankkia kotia, sillä voihan keli vielä pettääkin.
Käskepä se Mantere kahville ja käske tarkastamaan hevosten ränget, onko ne kunnossa ja sopivat. Anna myös hänelle ne harjat ja porstat, että saa merkitä ja jakaa pojille. Hänen pitää ohjata niitä poikia puhdistamaan hevosia ja vaatia myös, että ne sen tekevät. Ei tullut minun tätä terotetuksi. sano työnjohtajalle, että poikien on noustava1/2 6 ja puhdistettava talli ja hevoset.. Ajakoon työnjohtaja ne ylös. Määrää tämä hänelle, ettei tarvitse ajaa. Mantereelle voit myös sanoa. Sitten minä antaisin sinne sen arkun siitä köökistä, että se saisi pitää siinä suutarivärkkejään, nahkaa, remmejä, suutarinvärkit, hevosnauloja ym. Sano, ettei ne pysy tallella, ellei hän pidä sitä lukossa. Hänelle voit antaa yhden tai kaksi niitä rauta marhamintoja? joita toin. Lienet vienyt ne vinttiin. Niitä suitsia ja päitsiä ei tarvitse antaa, sillä minä huomasin niitä olevan. Eikö se toinen arkku jouda myös, kun sinulla on niitä kaappeja. Sano myös, että hän saa sinulta nahkaa, jos tarvitsee suutaroimiseen. Myös on siellä ostetuita ruomia? ja rinnuksia, jotka voit tarvittaessa antaa. Samoin on siellä sitä mänttinahkaa tuvan päällä kappale. Sen voit antaa hänelle, että saa niskanahkoja ym. Koeta ohjata sitä poikaa, että osaa panna arvoa hänen työlle. Se on suuresta merkityksestä meille. Kysy siltä joko kesävaljaat on korjattu pois tallikamarista. Täytyy viedä ne ranta-aitan yliselle. Minä puhuin tästä työnjohtajalle. Myös voi Jaakko ja Pentti pitää häntä toverinaan, mikäli hän joutaa ja pystyy. Halkoja me emme tältä mieheltä vaadi. Sen jo sanoin T:lle. Älä päästä sen kamariin asuun muuta kuin Pentti ja Jaakko. Siitä myös saat antaa tunnustuksen ja kehotuksen, kun pitää varsoja siinä vainiolla säännöllisesti.
Työnjohtajalle olisi sanottava, että varsatallin kellarista olisi virtsa ajettava. Ajakoot tunkiolle, jos pellot ovat jäässä. Olisi ollut parempi, että olisi kirjoittanut näistä M:lle tai T;lle, mutta nyt en kerkeä. Ja koska sinä ymmärrät kaiken tämän niin on hyväkin, että tuumit niiden kanssa. Eemeli sanoi olevan myllyltä parisataa saamista. Ottakaa selvä keneltä ne ovat. Uusia ei saa ottaa sinne vaan käyttäköön ne Pohjanpellon rukiit, että tulevat pois siitä eteisestä. Käväsepä katsomassa sielläkin.
Koeta panna viikon kuluttua se Samppa pois. Palkkaa maksat a 15 mk päivältä. Se nuori on myös vietävä, kun kerran lupasin. Koeta saada se Jaakko olemaan siellä niin kauan, että saadaan reet kuntoon. Ostakoon osuuskaupasta mieleisiään rautoja. Woit soittaa sinne, että antavat mitä hän tahtoo. Se toinen kirkkorekikin olisi korjattava, sillä sen jalas on poikki viimeisen kuplaan? kohdalta. Panin siihen jo pönkäraudan, vaan se on tilapäinen.
Asta Kontiolle lainaan täältä 1000 mk. Pane se ylös. Kylläpä näitä asioita oli paljon. Riennän postiin tuomaan terveiset. Kirjoita, millaisia miehiä ne haapajärviset näyttävät olevan. Kiitos Katrille kirjeestä. Syd. terveiset teille Kyöstiltäsi.
JK. En ehdi lukea. Arvaile loppu, jos on erhekirjoitusta.”