Kirje 1921-11-16, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Kun siellä ei ole nyt keliä, niin on miesten hakattava liiterin edessä ja riihillä ne puut pieniksi sekä käytävä metsässä myös karsimassa ja mikäli mahdollista kokoamassa kaatuneet puut. Nevojen taakse hevosilla ei tietysti pääse. Wirtsaa on myös ajettava yhä. Laittakoon sen toisen pumpun, ellei vedä entinen. Reen jalakset on painettava heti kuivumaan. Woisi kuivausriihessä nyt kuivata viljan ohella. Tietysti kuivattiin jokiohrat ennen käyttöä. Kun nyt saisi Jaakko kuntoon ne reet. Pyydä vielä tulemaan, sillä se on sinulle parhain seppä. Anna sunnuntaina hevonen, että pääsee käymään kotonaan.Karjakolle tuon mitä hän on vailla. Tarkastusyhdistykseen kai emme yhdy. Kirjoitin tästä Kolille ja sanoin, ettemme yhdy, jos oma näyttää kunnolliselta. Kirjoitin tähän mukaan Mantereelle, koska arvaan niiden kaikkien siitä pitävän.
Wai ei Samppa ja Olga luota sen vertaa itseensä, että tuon kykenisivät itse maksamaan. Sano Olgalle, että kyllä me annamme tämän, vaikka on hyvin peljättävää kykenevätkö he sianporsasta hankkimaan, kun eivät itseensä nuorina luota sen vertaa, että tämän itse maksaisivat. Kun olisivat säästäväisiä ja rehellisiä niin laitettaisiin asunto niille., mutta kun eivät ymmärrä muuta kuin odottaa ja vaatia. Lainaa et saa antaa, kun S on ollut suurella palkalla. Häitä avustanet, muuta emme anna.
Mehtälän etusuolta ei ajeta kotiin niitä timoteitä, sillä koetan saada myydyksi niitä. Laitila oli mielestäni hyvä mies, mutta eihän sille tarvitse suuresti luottoa antaa. Häneltä raukalta on ollut taas jalka poikki. Ennen jo on katkennut toinen, joten hänellä on ollut kovia kohtaloita. Kirjoita nyt usein, miten rupeaa menemään sen uuden väen kanssa. On hyvä, että saat entiset pois. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
JK. Kirjoitin Junnulle kirjeen. Luulen sen olevan syvälle käyvän. Koetin hänelle puhua kodin luomisesta, sovusta ja uudesta onnesta. Olisi hyvä, jos yhdessä sen lukisivat. He itkevät kyllä vaan luulisi sen yhdistävän. Sanoinkin sen julki kirjeessäni. Kirjoitin senkin täällä junassa. Otapa selvä onko sen Maikki nähnyt ja tunnustele mitä kirjeeni vaikutti. Parhaassa tarkoituksessa sen tein ja luulen sen heidän ymmärtävän vaikkakin ei siitä pitäne. Luulen kumminkin minun kehotuksen olevan tehoavamman kuin muiden. Lopetan vihdoinkin.
Kirjoita nyt milloin tulet ja muista se makuupaikka tilata aikanaan. Asemalla lippua ostaissa se tulee mainita, että olet tilannut ja haluat nyt lunastaa. Tilatessa pitää sanoa, minä päivänä lähdet. Terve! Kyöstisi”