Kirje 1921-11-26, Helsinki

Rakkaimpani! Kirjoitan taas joka päivä, vaikkei ole mitään erikoista. Oli oikein, että kävit taas lasten luona. Ihmettelen kumminkin matkaasi, ettet mennyt jo illalla Kerttua katsomaan. Uskon sen paranevan pian. Lapset osoittavat taas kuntoa ja harkintaa vaaran hetkellä arassakin asiassa. Woi, kun heistä olisi aina meille iloa, niin kuin tähän saakka.Anni Kalliselle kirjoitin myös kirjeen ja ilmoitin, että Yrjö vapautettiin eilen, joten hän pääsee pian pois. Ehkä pistän tästä tiedon Saimillekin. Tai ilmoittakoon Anni. Tänäänkin käsiteltiin aika paljon, mutta useimmat jäivät vankilaan, kun oli törkeitä rikoksia. Listalla näytti olevan Mikko Kiimalehtokin, vaan emme kerenneet niin pitkälle. Hän lienee varkaudesta linnassa.
Työnjohtajan kirjeeseen en nyt ehdi vastata, vaan sano hänelle, että luultavasti ei ensi kesänä tehdä tiiliä. Eikö niitä ole paljon jäljellä. Tosin niitä tarvitaan sekä Mehtälässä että Heikkilässä, mutta eikö niitä ole paljon jäljellä. ellei ole niin täytynee tehdä. Heikki Tohverin suhteen saa asettua vaativalle kannalle heti alussa, ettei pääse pilaamaan toisia. Kutsukoon aluksi luokseen ja muistuttakoon vakavasti (tai ottakaa se yhdessä ripille, jos sen sopivaksi katsotte). Minä olen sanonut, että työnjohtajaa on toteltava kuin minua. Pitäköön sitä mukanaan niin on silmien edessä. Ja sitten kutsu Toivonen ripille, jos juopottelee ja kuljettaa L. luonaan. Tee se varmuudella, vaikka pois lähtisikin, sillä se on häpäissyt kotimme.
Ilmoita heti minulle kenet maaherra on pannut puheenjohtajaksi verotuslautakuntaan. Kyllähän Nivalan verotus ei ollut korkea, mutta narrimaista sitä on siihen panna tuollaiset miehet. Meille tuo lautakunta on kateen vihamielinen. Mutta pian se kukistetaan, jos ei pysy totuudessa.
Maaherra oli kutsuttuna tänne ja kehotettiin eroamaan, Nähtävästi ei kehotus auta vaan täytyy erottaa. Saa nähdä pääsenkö joulukuun alussa käymään kotona tai tarkemmin sanoen ensi pyhänä. Teen sen, jos suinkin mahdollista. Maareformi ehdotukset ovat nyt minun puolesta tällä kertaa valmiit. Sydämelliset terveiset teille Kyöstiltäsi”