Kirje 1921-2-20, Helsinki

Rakkaimpani! Lähetä se lapsien säästöä koskeva paperi tänne sekä kaiken varalta se konseptikappale sekä velkoja, saamiensa uudisrakennuksia koskevat liitteet. Kirjoitin Salanteelle ja tahdoin uudelleen kaikkia niitä papereita tänne, sillä minä olen käsittänyt lain eräässä suhteessa väärin. Saa nähdä lähettääkö se ne tänne. Se on äärimmäisen typerää virkaintoa, ellei lähetä. En usko, että olisi toista siellä, joka tämän tekisi. Asia on niin, ettei uudisrakennuksia saa lyhentää laisinkaan pois. Se muuttaa koko asian. Minua hermostutti tämä Salanteen käytös ja erehdykseni kovasti, vaan nyt olen aivan tyyni ja odotan vieläkö hän tekee tämän.Suoma kai asuu meillä. Toivon, että siitä on etua teille molemmille saadessanne keskustella maailman menosta. Ryssät tulivat tänään tänne. Saa nähdä mitä kaikkea saamme kokea tämän ystävyyden perusteella. Kyllä minä sain mahtavan sarkapuvun. Mutta kyllä tuli teko kalliiksi. Kumminkaan en kadu, sillä tämä on oikein puhemiehen puku.
Enkö minä tarjoa Ollia myytäväksi, koska Jaska on kunnollinen. Miten kävi Matin? Tuliko Oskari vielä meille? Eiköhän sen Kivilahden saisi meille laittamaan ne lantavaunut ja sen kääntöpöydän. Jos se Eemeli on meillä, niin se saisi laittaa kiskot siihen kääntöpöytään kiinni ja sen jälkeen panna lankutuksen siihen, jotta se tulisi lattian tasalle. Tämän saisi tehdä vaikkei vaunua vielä tulisikaan. Se on hyvin pieni työ, kun kiskot ovat valmiit, vaikka en tiedä mihin ovat ne panneet. Mutta täytyy teettää Kivilahdella, sillä se Eemeli nuljaa sen kanssa kauan. Älä pidä häntä muuta mikä on välttämätöntä. Sano sopivalla tavalla Toivoselle, jos näet olevan syytä, että auttaisivat. Ei puhteilla, sillä pelkään sen istuvan takkavalkealla. Heikki Sarja olisi näihin töihin parempi.
Työmme näyttää täällä venyvän, ettei lopu nämä valtiopäivät vielä tässä kuussa. Ainakaan en kahteen viikkoon pääse kotiin, vaikka olisi kovin ikävä. Wieno Merenheimo kävi luonani maksamassa vuoden koron. Hän sanoi viihtyvänsä. Minusta hän oli laihtunut ja sanonko ”köyhtynyt”, sillä päässä oli sama lakki, värjätty vaan punaiseksi sekä sama palttoo. Muita tuttujasi en ole tavannut paitsi konttoristin, joka on pulskana mutta ikävissään kuten arvaat. Toisenkin liikemiehen Niilo Pyyn tapasin junassa. Hän sanoi käyneensä Mikon luona ja siellä oli paljon likaisia ja resuisia lapsia. Hän oli aivan ihmeissään vaikkei se ollut aivan odottamatonta. Tekisi mieleni kirjoittaa Juho Niemelälle siitä veroilmoituksesta, kun johdin häntäkin väärään uudisrakennuksiin nähden. Onko se valtiolle menevä vero tavallinen kruununvero vai se tulovero, jota minulta ei kesällä peritty. Jos maantietä ei tule ylläpidettäväksi niin ajata meijerille myös karia ja maksavat saman kuin viime vuonna. Tästä voisi Toivonen puhua Heikki Niemelän tai meijeristin kanssa. Mutta jos tulee se maantie, niin sitten ei oteta sitä ajaaksemme. Myös Ryysystä pitäisi hakea sementtihiekkaa, sillä tarvitsemme sitä ensi kesänä. Syd. terveiset teille ja Suomalle Kyöstiltäsi”