Kirje 1921-5-22, Helsinki

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi! Huomenna lähetän turnipsin siemenet, jotka unohtuivat viimein. Sinne kotiin jäi minulta ne hampaat sinne salin kirjotuskaapin laatikkoon. Kun parin viikon perästä tulen kotiin, niin voin ne silloin ottaa mukaan. Kyllä minä olisin hankkinut sinulle mieleisempää kangasta, joten olisit voinut antaa Wienolle, mutta kun nyt olette toisin päättäneet, niin jään odottavalle kannalle.Toivoselle kirjoitin töistä. Lue, että pysyt mukana. Pihlajakankaan Antille saat antaa heinätyön päälle 50 kg jauhoja. Kun rukiista maksetaan 4 markkaa kilolta, niin on otettava jauhoista 4,25, koska kaupungissa maksanee 4,50, mutta onhan Antin kaksi tyttöä meillä niin voit antaa jos halua 4 mk.
Lapsille kirjoitin Ouluun ja kehotin Wienoa jäämään sinne kunnes saavat todistukset. en kumminkaan ehdottomalle kannalle asettunut. Kusti Kontio kauppaa uudelleen harmoonia. Odotan vielä muutaman päivän ennen kuin ratkaisen. Koita nyt olla mukana järjestämässä se tiilen teko. Siinä tarvitaan pari hevosta, kolme aikuista miestä ja sitten poikasia tai naisia. Wiimeksi mainituita ei liene sinulla ole antaa. Ja lannan hajotus tilapäisenä työnä onkin sopivampi. Sen Tohverin Matin luulen siinä menevän. Hänen poikia voisi myös ottaa. Kaino voisi ajaa Ukkoa, mutta taitavat kiroilla, ettei uskalla lasta panna.
Olisiko se kangas kaivannut samettia. Se on hyvin luultavaa, että käymme myös Orismalassa, kun lähdet matkaan. Olen Björkenheimille sen luvannut. Kun lapset tulevat kotiin, niin koeta järjestää siten, että saat vapautta. Kyllä Wieno ottaa huolta päälleen, kunhan vain järjestät ja ohjaat. Ja toivottavasti Kerttu myös alkaa vahvistua ja varttua tehtävissään. Käypä Mehtälässä nyt niin pian kuin voit ja ota selvä, eikö sieltä saisi meijeriseuruetta. On vähän paha, jos meidänkään ei kuljeteta, kun tulee se meijerikokous, jossa syrjäkyläiset ryntäävät suuria kuljetusmaksuja. Pitäisi saada heti 1 päivästä kesäkuuta alkuun. Kyllä se olisi meillekin parempi. Ruvetaan jos kaksikin muuta rupeaa. Muutenkin sinun pitäisi käydä sitä työn nuhjausta katsomassa. Ettekö ole sitä Heikkiä saaneet. Täytyy sillä toisella suutarilla korjauttaa, jos se ei tule. Ei olisi luullut, että se viitsii noin juonia, vaikka jo syksyllä lupasi. Muistat kai, että se toinen suutari on saanut 100 Isokoskelta, 100 mk minulta ja sitten sinulta ainakin 110 mk.
Eikö se lorvi tuonut sitä poikaansa. Tyttöjä pidät tietysti päiväsydännä ajomaita ja lantoja hajottamassa. Woishan Maija Honkalaakin lannan hajotuksessa pitää, ettei taas vanhimmat miehet siinä kuljeskelisi niin kuin joskus. Matti Mehtälän vuosihan päättyy pian. Antaa pitää vapaaviikon päälle jos tahtoo. Se jaksaisi ja saattaisi tehdä muutakin, mutta se on ryhtynyt jo vaariksi. Sinne tiilien kääntämiseen on se sopiva. Pidä sitä siellä ja anna viedä ne orivarsat hakaan. Se pikkuniityn haka ei kauan kestä syödä, vaan pannaan sitten Jussilan hakaan. Kyllä ne yksi nuori mies voi viedä, kun antaa ensin vähän hypellä. Lehmät saisivat aina osan päivästä olla haassa, ettei kedot heti syöpyisi kovin. Jos hevoset ovat pantu ulos, niin antaa öitä olla haassa ja syöttöaikana vain Tammalassa, ahteessa tai köydessä. Muuten tulee syötöstä pian hätä. Kaikkien näiden vuoksi olisi hyvä käydä kotona ja ensi sunnuntaina, jolloin olisi muutenkin keväimen mehu ilmassa ja tunteessa. Syd. terveiset Kyöstiltäsi.”