Kirje 1921-5-22, Nivalassa

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Täällä on kulkenut terveyslautakunta talosta taloon, tarkastellen ja tutkien, mikä on epäterveellistä minkin talon ympäristöllä. Meitä kiellettiin panemasta sikoja rantaan ja Harju, joka juuri oli panemassa aitaa sen ympärille kiellettiin latomasta, ettei siihen saa panna sikoja. Kuitenkin Harju latoi sitä aitaa sen päivän, vaan sitten heitettiin kesken siksi, kun saamme sinulta vastauksen tai neuvon tähän. Talli- ja navettatunkioista saatiin myöskin ohjeita, vaan näistä kaikista aiottiin tehdä pöytäkirja, jonka saamme tuonnempana. Tämän lautakunnan jäseniä näin tohtorin, Olkkosen, Juho Haapalan, Heikki Niskasen muita en ennättänyt nähdä. En voi ymmärtää, mihin panemme nyt siat. Sillä ei tunnu oikein olevan sijaa niille missään ja emmehän voi niitä pitää koko kesää navetassa.Miehet ryskäävät uutismaalla. Tänään kävin minäkin katsomassa. Juuri tulivat siihen kiviseen kohtaan. Maanantaina se tulisi auratuksi, jos ei olisi kivejä niin paljon, sillä se näytti hidastavan kovasti puskea niitä kankien kanssa. Iisakki ja Arvi ryskäävät riihellä, sillä myllyvettä ei enää ole. Tämmöisiä ovat nyt kotihommamme. Mehtälästä mentiin viemään kolmella hevosella heiniä Ylivieskaan. Lehmiä on pidetty ulkona ja täytyy ihmetellä niiden varovaista käyntiä navetassa. Ne näyttävät itsekin tietävän, että pian luiskahtaa, joten ne pelkäävät astua vapaasti.
Näinä päivinä on tuullut kylmästi pohjoisesta, joten alamme kaivata sadetta. Nyt on Törmälä Kulloisilla ja nuo kurjat asukkaat lähettyviltämme joutuivat pois. Saa nähdä kenet saamme naapuriksemme.
Tulin juuri oikein herttaisesta saunastamme. Pitäisi vain saada lapset sänkyyn, sillä huoneet ovat kylmät, kun koko päivän on tuullut kylmästi. Hyvää yötä, sillä ei noita lapsia saa rauhaan, ennen kuin menee heidän kanssaan sänkyyn. Sunnuntaiaamu. On niin kuulakkaan kirkas ilma kylmä. Lähden viemään tätä postiin tuomaan tervehdyksen omaltasi”