Kirje 1921-5-9, Kotona

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi. Kivipelto ja Harju nyt olivat täällä. Kivipelto on komea mies. Muistuttaa hienon hipiänsä ja punaisten poskiensa vuoksi Sampan veli Mattia, mutta pitempi hän on kuin Matti. Tietysti sinusta tuntuu tämä kuvaus joutavalta, vaan minähän en tunne luonnetta enkä mitään sisäistä ensi näkemältä. He olivat nyt ensi yön vintissä mutta tänään saadaan muuttaa heidät toiselle puolelle. Tämä K-pelto on pientalon poika. Yksi veljistään on osuuskaupanhoitajana.Kaura on kylvetty. Joki on valmis kylvettäväksi nyt maanantaina ja työnjohtaja on Mehtälässä lopettamassa kylvöjä. Nyt Kivipelto ajaa lantaa ohramaalle ja Harju on maantien takana aitoja latomassa. Iisakki korjailee täällä kartanossa aitoja, sillä nyt on niin kaikenlaisia ostajia, ettei tästä jouda mihinkään ja olihan tuo Toivola täällä ja astutettiin Tervana ja Huilu.
Lämpimät ilmat ovat palautuneet, joten tuntuu, että kylvönteko pian saisi päättyä ja pianhan se onkin lopussa. Sinulle tuli postietuannilla kirje Maanviljelijäin koululta, joka maksaa 102 mk 50 p. Lunastan senkin, kun vien tämä postiin. On niin kiire ollut tänään laittaa huoneet kuntoon ja huonekaluja kokeilla sinne. Waan nyt ovatkin huoneet oikein hauskat.
Kantolan August ei tullut vaikka olemme laittaneet hänelle sanan eikä myöskään se hevosvärkkien korjaaja. Stenroth on ollut laittamassa huoneita ja annoin tälläkin puolella jotain korjauksia tehdä. Saa nähdä huomaatko heti.
Kyllä sinun täytyy minulle tuoda kesähattu ja jotain leningin lisääkin, sillä en ole mitään laittanut, ja jos liikun ulos Nivalasta, niin täytyy olla vähän erilailla. Tuoppa tullessasi se soittokone. Olisi niin mukava asia. Suvi aikoo pyrkiä siihen vapaaherratar Mannerheimin sairaalaan oppilaaksi ja hän käski kysyä sinulta miten sinne haetaan. Kemppainen kysyi ovatko hänen kirjansa joutuneet hukkaan. Tule kotiin. Odotan omasi. Tässä lähetän nyt sen postivekselin 15000″