Kirje 1921-8-23, Nivala

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi! Se tyttö oli lupautunut lapsille emännäksi ja palkkaa hän tahtoi 150 mk kuussa. Hän on aikonut tulla täällä käymään ensi pyhänä. Leikkotyöt täällä meni alkuun toisin kuin määräsit. Sillä tiistaita vasten yöllä oli kova halla, joka pakotti ottamaan herneen poissa ja heinänsiemen leikataan maanantaina, sillä se näytti välttämättömältä sunnuntaillisen helteen jälkeen ja sade näytti uhkaavan ja vähän aamulla rippasikin vettä. No nyt on riihet täynnä rukiita, herne seipäillä, sänget kuivina ladossa ja nyt vasta keskiviikkoaamuna mennään Joelle leikkaamaan.Se akan Senja pantiin lypsämään, niin eihän siitä tullut mitään. Puolet maidosta oli jäänyt, kun tytöt menivät tarkastamaan. Ja niin ei hän sopinut Mehtäläänkään, vaan kulkee äitinsä kanssa työssä. Kivipelto on niille oikein äkänen, kun vähän ovat olleet yleisissä töissä. Hän oli jo yhden kerran työntänyt sen tytön poissa tieltään. Karjan olo Mehtälässä käy hyvin ja nyt saadaan maito meijeriin. Kyllä olisi nyt mukava koota viljoja vaan eihän meillä ole panopaikkoja. Siinä Hakalassa voisi hyvin panna siihen latoon, vaan kun on niin harva lattia ja ei ole vielä vettä myllyssä, että saisi puida. Ja siellähän korjaavat Eemeli ja Iisakki sitä laaria. Lankkuja ei ollut niin paljon, että olisi saanut kokonaan uudesta sen tehdyksi, sillä huono se on, niin kertovat. En jouda enempää, sillä posti jättää. Tervehtien puoliso. Muistihan isä Kalervon puolesta kirjoittaa.”
Rakkaimpani! Otimme Kalervon asian aivan niin kuin isäkin sen otti. En saata nyt kirjoittaa paljon töistä, sillä kassassa on ohjeitasi ja vankasti. Mehtälässä on leikattu niin, että toista sarkaa jäi kun sade keskeytti. Mehtälässä Ransu päättää koneella leikkuutyön ja me täällä toisessa paikassa, sillä Korpihaalla heinänsiemenkin jo kiirehtii. Niitä Hakalan rukiita ei voi panna niin harvalle lattialle, kun lautaladossa on, sillä ne varisee niin äärettömästi. Sen näimme, kun niitä vedettiin myllyn pajaan. Se lasten emäntäehdokas ei käynyt sunnuntaina, vaikka niin lupasi Ainolle ja Wienolle. Kumminkin odotamme vielä häntä tänään. Karjapohjola ostaa ne heinät joista kysyit.
Nyt tahtoo taas masennus voittaa. Kaikki vain menee yhtenä myllynä. Mutta miksi masentua, kun kaikki menee hyvin. Se on väärin. Se on heikkoutta vain. Tervehtien puoliso. Lähetän tämän Hakkilan kirjeen, että näet mitä tarkoitetaan. Lapset lähtevät keskiviikkona”