Kirje 1922-1-23, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Olipa hirveä se Westermackin teko ja teot jo ennen. Hän olikin petollinen mies. Tahtoisin niin mielelläni tietää oliko sinulla vähääkään aavistusta tuosta miehestä? Wai eikö tarkka ihmistuntemuksesi sanonut mitään tuon raukan pimeästä sielusta. Tuntuisi mahdottomalta, että hän olisi osannut saada niin paksun naamarin, ettei tuo kätketty vilppi joskus näkynytkin, vaan kenties jollekin voi onnistua sekin, kun koko voimastaan tekee niin kavalasti kuin osaa. Ja rouva raukkakin. Luultavaa on, ettei hän tiedä mitään näistä petoksista vai mitä sinä sanot, sillä olithan sen perheen kanssa tuttu. Woi, miksi tehdä täällä maailmassa näin lyhyellä ajalla näin kamalaksi.Päättynyt on meidänkin rovastin vaellus täällä. Hän kuoli Waasan sairaalassa 21. pnä illalla. Sinne oli koetettu sähköttää lapset, mutta eivät kerenneet paitsi Arvi ja Warma neiti taisi olla toisena. Näin loppui rovastin ristiriitainen elämä.
Täällä on ollut kovat pyryt. Maanantainakin nousi semmoinen myrsky, ettei tuntunut mahtuvan sekaan. Ja meidän miehet olivat karilla vaan Weikko oli mukana, niin tuntui turvallisemmalta hevosiin nähden. Häklä ei rupea syömään vielä apettaan eikä kauroja syö. Heinät vain kelpaavat ja nyt onkin käyty Häklällä heinässä. Tänään pitäisi mennä Sarjanperältä hirrenajoon, vaan on niin kovin paljon kinostavaa lunta toisin paikoin, että miten se rupeaa käymään. Sitä osuuskaupan rakennusta emme saaneetkaan viedä, eikä sitä ole vielä purettukaan. Sen noutavat sarjanperäset kinkerillä ja tuovat hirsikuormat tullessaan. Sen huoneen tilalle tehdään heti liiteri tai makasiini. En muista kumpi se on.
Sain kirjeen Kuopiosta, jossa sanotaan, että Lailan pitää mennä valmistuskurssille syyskuussa, jos hän marraskuussa haluaa tulla opistoon. Nämä kaksi kuukautta kesken jäänyttä harjoittelua saa jäädä jälkiharjoitteluksi ja kuukausi -ilmoitukset on lähetettävä opistolle. Taidankin lähettää tuon kirjeen Sinulle, niin näet heidän tarkoituksensa. Lapset Oulusta kirjoittivat ja nyt maanantaina on ollut Wienon kirjanselostus. Saa nähdä minkä valitsi. Weikkoa kaipaavat. Woi onnea uuteen kotiisi. Kunpa se taloudenhoitajatar olisi hyvä ja saisit säännöllisen hoidon. Onhan tuo repastamista ollutkin, oikein täytyy ihmetellä lähelle 20 vuotta. Jumala Sinua kaikessa suojatkoon. Lämpöinen tervehdys omaltasi”