Kirje 1922-1-25, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Sain senkin kirjeen, jossa sen Kemppaisen sotkut olivat. Niin tämä Mantereen asia on vähän niin ja näin, sillä työnjohtaja kertoi, että Koutonen on pyytänyt Manteretta salapoliisiksi. M ei ole aikonut ruveta. Työnjohtaja hymähti vähän somasti, joten en osaa selittää. Emme ole Manteren kanssa yhtään lähellä toisiamme. Waan minä en saa hänestä enää kaunista kuvaa. En välitä hänen ruohensa? valinnasta enkä mistään semmoisesta, vaan muuten hän on somas. Ja minusta tämä ehdotettu toimi liian uskallettua hänelle vielä. M ei ole kehittynyt sille asteelle vielä ainakaan.Olen iloinen, että hallitus puuttuu tuohon kommunistien vehkeilyyn. Kuulin Alamaan isännältä, että ympäri maata pidetään kansalaiskokouksia, joissa on tarkoitus pyytää hallitusta tarmokkaampiin toimiin kommunistien kiihotusta vastaan. Woi ehtikää ennen. Sinä suuri Taivaan Isä ja kaiken Hallitsija. Katso tänne pienen rakkaan kansamme puoleen. Tapahtukoon Sinun pyhä tahtosi, sillä rukoilla ei osaa, vaan rakas Isämme näkee hätämme. Minusta on paha, kun mielet niin kuohuu.
Taloudellisissa hommissa menemme vain hiljaa eteenpäin. Työnjohtaja nouti Mehtälästä suokauroja 9 säkkiä. Hän kertoi sinne pyryttäneen lunta paljon kaurojen päälle. Ja niitä lumisia kauroja hän sanoi ottaneensa hevosille. Isomaa tahtois nimeäsi myllynosakekirjoihin, että saadaan kaikki valmiiksi. Mihin tulokseen tulit, kun luit sen selostuksen. Jaakolan isäntä on heikko. Jospa Jumala ottaisi hänet pois. Malmivaaran kuva oli pitänyt liimata hänen sänkynsä karmiin. Ja hän oli kokenut, ettei tohdi mennä yksin korkeimman tuomarin eteen, vaan hänen täytyy päästä Malmivaaran kanssa yhdessä. Maantielle asti sanoivat kuuluvan hänen huutonsa. Häntä hoitaa kaksi poikaa Juha Matti ja Wille, sillä hän tulee toisinaan niin kovaan raivoon, aikoo tappaa kaikki. Ja emännälleen on kaikkein vihaisin, ei siedä nähdä häntä ollenkaan. Ja nyt heidän täytyy olla aina varuillaan, kun isäntä ei nuku milloinkaan. Kiitos Jumalalle, että hän antaa olla järjen. Woi miten kamalaa, kun järki puuttuu ihmiseltä. Tuntuu pahalta. Kaikki siellä sanovat, ettei hän koskaan ole ollut niin sevon kuin nyt.
Sunnuntaina täällä oli yksi puhuja, joka on ollut nyt Wenäjällä ja päässyt sieltä pois. Hän kertoi kommunismista ja heidän yhteiskuntajärjestyksestään, jos semmoisia esityksiä pidettäisiin joka kylän nurkalla, niin häviäisi tai ainakin vähenisi kommunismi tai eivät uskoisi kommunistien lupauksia nuo raukat tietämättömät.
Tuotiin juuri posti. Sain kirjeesi, josta kiitos. Olipahan Sinullakin ikävä vähäsen, vaan semmoiset aina voitamme. On ihme, miksi se ikävä toisinaan tulee rajummin. Kenties se on heikkoutta, joka täytyy voittaa. Taloushuolia ei nyt ole. Apteekissa on pikku poika. Panen tämän myllyhommamme tiedon Liitosta tähän, sillä minä en ole muuta kuullut, kuin lautamyllyä jo katetaan. Se iso ratas on viety uudestaan valettavaksi. Amali- siskoltasi sain kirjeen. Pistän sen tulemaan sinulle, että näet mitä sanoo pojastaan. Menen nyt nukkumaan. Hyvää yötä. Jumala sinua suojatkoon. Kaivaten omasi”