Kirje 1922-11-14, Nivala

Rakkaimpani! ”Niemelän Heikki ei vielä aikonut sitä jokea antaa sillä hinnalla. Aikoi myydä metsänsäkin ja myllyosakkeita 10,000 edestä, vaan kun kaikilla on raha lopussa. Kyllä hän on polonen, miksi hän tekee aina niin huonoja kauppoja.Täällä on niin kovin jäätikköinen keli, että aina täytyy hevosia kengittää. Tänään vedettiin kauroja Takanevalta, sillä myllyssä on voimaa. Miehet tuumasivat, että on hyvä vetää kauroja. Maantie vain on niin myhevä, ettei uskalla olla syrjillä. Tikan perhe on häissä Kotilassa. Marin siskon pojalla on häät. Työnjohtaja meni Sarjanperältä luokkia hakemaan, sillä hän sanoi, että kohta ei kyetä ollenkaan ajamaan, jos ei heti saada luokkia. Perttula on yhtä tyyni ja mukava. Pidän hänestä vielä.
Täällä kävi konsulentti Kolikin yötä olemassa. Ja ne karjanhoitokurssit hän lupasi meille 1 pv joulukuuta. Sanoin, ettei hän voi mitenkään silloin pitää kursseja koko kuukautta. Hän aikoi neuvotella kurssien pitäjien kanssa. Niitä on kaksi neitiä. Koli neuvotteli, että ne tulisivat asumaan karjakon kanssa. En mitenkään ota heitä tänne vinttikamariin. Tässä olen tuntevani jotain väärää Kolin ja karjakon välillä. Kolille oli arvosteltu Mäntymiestä vastaan. Hän tahtoi tietää, mitä minä olen nähnyt. Pyysin, ettei minun tarvitsisi arvostella. Ei sanonut olevan väärin, vaikka sanon. Ja silloin minä sanoin, että hän ei nouse aamuisin ylös, joten koko tyttölauma saa odottaa ja siten meidän järjestyksemme menee aivan pilalle, silloin karjakkomme sanoi herättävänsä, vaan ei hän nouse. Ja sen uskallan myös sanoa, ettei hän innosta ainakaan meidän navettamiehiämme. Koli tulee meille lauantaina ja sunnuntainakin vielä.
Kapteenille olemme pyytäneet eläinlääkärin, sillä se ei voi astua ja jos astuu niin ei tule mitään näkösälle. Lauantaina hän tulee, saa nähdä miten Kapteenin. Lapsille pitää lähettää voita, joten lopetan tämän kirjeen. Kunpa Jumalan suojaava käsi Sinua varjelisi ja ohjaisi tekemään jotain kansamme hyväksi. terv Katri ja äiti
JK. Koli tulikin juuri ja sanoi, että Haapajärvelle perustettiin sonniyhdistys ja hän kehotti ottamaan Jaskan sinne. Nyt hän tahtoisi tietää lopullisen hinnan, sillä ei hän sanonut saavan sillä 5000 mk.”