Kirje 1922-2-15, Nivala

Rakkaimpani! Et vielä tiennyt kirjettä sulkiessasi siitä kamalasta teosta, joka nyt tapahtui. Niin se tuntui aina, että jotain tapahtuu. Ilmassa on vihaa, sitä on kaikkialla. Woi saavatko hallituksen jäsenet saman kohtalon. Aamulla, kun tämän kuulin, vastasi se minuun niin kuin olisin tiennyt, vaan samalla oli niin kuin olisin kauan sairastanut. Tuntui vain, että pitää levähtää, sillä olin näkevinäni järjestön, jolle jokaiselle oli määrätty hävittää näitä kurjia hallitusmiehiä. Ja olisitko sinäkin Kyösti yksi niistä, jolle kanssamme on niin rakas. Oletko sinä saanut uhkauskirjeitä?Nyt on yö, kun tätä kirjoitan. On niin hyvä, kun saan olla yksin. Sillä en kenellekään halua näyttää suruani. Jumala yksin on turvamme. On niin suurta luottaa hänen johtoonsa, joka aina tekee parhaaksemme, mutta näemme sen vasta myöhemmin. On niin kumma ymmärtää, että Ritavuori ammuttiin. Waikka tunsin, että täälläkin olivat kiihtyneitä häntä kohtaan, mutta että se näin pitkälle, sitä ei olisi uskonut. Waan näin, että ne miehet, jotka lukivat kokoomuslehtiä, olivat niin vihaa täynnä kuin ennen sosialistilehtien lukijat. Mäkelin kuului kirjoittavan Pohjolan kansaan oikein räikeitä kirjoituksia. Sanoivat olevan saman sävyn kuin ennen Kansantahdossa. Kyösti rakas ei tule mitään Suomen kansasta ennen kuin se puhdistetaan. Sen täytyy nähdä, mihin viha viepi. En jaksa muuta ajatella kuin, että Herra älä jätä meitä. Pidä meitä kansanas. Pistäydyn Katrin viereen. Olen rukouksineni luonasi.
Torstaiaamu
Olen nukkunut melko hyvin. Kivet on vedetty kotiin ja nyt suojailmalla ovat vetäneet rukiita myllylle niin paljon, kun sinne mahtuu. Nyt on pyryyttänyt lunta, joten on vähän pöherö keli. Tämä rukiin ajo täytyy keskeyttää, kun ei ole panopaikkoja. Työnjohtaja sanoi, että saat sitten järjestää kun tulet kotiin. Tulethan täyttämään kunnanveroplanketteja.
Kirjoitan lapsille vaikken ole saanut kirjettä. Wieno kirjoitti kortin ja sanoi siellä voitavan hyvin. Korkeimman kädessä olette. Sen uskon ja on turvallinen siihen luottaa omasi”