Kirje 1922-2-17, Helsinki

Helsinki 17-18/2 22 Rakkaimpani! Wiivyin tänään niin kauan presidentin istunnossa, etten kerennyt vastata kirjeeseesi. Suurella kiireellä menin asemalle, että sain Olkkosen mukana terveisiä edes saunatunnelman lisäksi. Sen jälkeen kävin syömässä ja saunassa ja nyt muistelen nykyhetken tapahtumia. Keskeisimpänä askartelee aivoissani toverimme kohtalo. En ole vielä saattanut käydä tervehtimässä hänen perhettään, kun olen arvannut heidän olevan kovin järkytettyjä. Ruumis on tarkastuksen jälkeen viety kotiin omaan kamariinsa siksi kunnes tiistaina kätketään maan poveen. Luultavasti menen huomenna omaisia tervehtimään. Älä ole tähteni levoton. Ei minulle ole kukaan uhkauskirjeitä lähettänyt, eikä minulla ole semmoisia virkamiehiä, kun toimintani on kokonaan rauhan työtä.Lex Kalliosta voidaan pauhata ja keskustella, vaan ei se mene päähän kenellekään. Jotku ministereistäkin ovat ehdotelleet, että minä otan sisäministerin salkun, mutta enhän toki siihen mene varsinkin kun agraarilaki on kesken. Pysyn tarkoin lestissäni. Oulun kunnallispäiville en tule. Mutta sen sijaan taidan mennä Turkuun 26 pnä. En mielelläni sitoisi käsiäni, sillä mielelläni rientäisin luoksenne, mutta pelkään, etten saa 3 vuorokautta aikaa tätä varten. Turun matkan voi tehdä yhdessä päivässä. Taksoituslistat voin täyttää täällä, sillä tein muistiinpanoja sitä varten siellä. Kunnallisverotuksen perusteet kuulin Olkkoselta. Kyllä minusta on ihme, että Nivalan taksoituslautakunta on pannut niin kovat taksat hehtaarin tuotolle, kuin sosialistit muutamissa kunnissa, missä ne ovat enemmistönä. Taksoitusperusteet ovat nyt muuttuneet ja Nivalassa on arvioitu 910 markkaa nettotuloa joka hehtaarille, kun kaikissa naapurikunnissa se 500 mk. Korkein on täälläkin Etelä- Suomessa 400-600 mk. Ei se Eemeli osannut sanoa mitään muuta kuin niinhän ne ukot päättivät. Katumus hänellä oli nyt, kun kuuli miten muualla on arvioitu. En viitsi valittaa näistä perusteista, vaikka luulen meille tulevan parituhatta äyriä, sillä työpalkkoja ei saa vähentää, kun tulo on arvioitu puhtaan tulon (nettotulon) mukaan. Mutta Nivalan taksa on monen maille bruttotaksa. Siellä Nivalassa on hyviä miehiä, vaan ei ole yhtään johtavaa kättä. Eemeli on harvinainen kyky kunnallismiehenä, vaan ei ole johtajaksi.
Lapset eivät ole kirjoittaneet minulle ollenkaan. Mene käväsemään heidän luona, mutta mene heti, että olet lauantaina asemalla, jos minäkin sattuisin pääsemään kotiin. Warmaa se ei ole, mutta koetan joko 25 pv tai 5 pnä maaliskuuta. Luultavasti viime mainittuna päivänä, sillä toivon maareformiesitykseni kanssa pääseväni näyttämölle ensi viikolla. Niiden esilletuloa on hidastanut toverimme kuolema.
Ajojen suhteen olen vähän levoton, vaikka annoinkin äsken ohjeita, joiden täyttäminen antaa puuhaa. Myöskin saisi ajaa saven sinne joelle menevälle tielle meidän osalle. Pastorilta pitäisi pyytää, että saisi ottaa saven siitä tien vierestä pappilan suolta ja että mudan saisi ajaa kotiin. Mutta tähän ei tarvitse ryhtyä eikä puhua ennen kuin kari on ajettu.
Kun tätä kirjoitan, sain juuri kirjeesi. Teetä nyt ne lehmien nimikilvet joutuin, että ovat valmiina, kun konsulentti tulee. Paneta nämä paikoilleen Mantereella. Oliko niistä minun ohjeistani työnjohtajalle ja Mantereelle hyötyä. Postitoimiston viran aukiolosta en tiennyt mitään. Tiesikö Suoma? Milloin Suoma menee pois. Jos Suoma haluaa myydä leposohvan, kun muuttaa pois niin saat ostaa, sillä se näkyi olevan kunnollinen.
Mitään erikoisempaa ei kuulu. Työtä on kuten arvaat lujasti. Kysyn vielä tuleeko Suomen Kuvalehti, kun en nähnyt sitä. Tiistaina on Ritavuoren hautajaiset. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”