Kirje 1922-3-16, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Johan se meidän palvelijan asia rupesi aivan hirvittämään. Kyllä se Aliisi on katala ihminen. Wielä kehtaa väittää, ettei hän aikonut surmata, kun jättää lapsensa hoidotta. On se Taneli sentään mies, kun etsii totuutta. Mutta kyllä on kamala asia, jos se Eemeli roisto on sen aikaan saattanut jo toisen kerran. Sillä Aliisilla on luonto, sisua ja voimaa. Hän puheli vaan kesällä, että hänelle on tuttua L sairaudet ja itse oli pitemmällä. Ehkä T:lla syyllisyyden aika on tiedossa ja hän tahtoo nähdä onko se hänen. Eiköhän tämä juttu vaikuta järkyttävästi T:lle. Summa tästä asiasta on se, että meidän talon maine kärsii tuollaisista, vaikka ei olekaan talon syy. Pitäisi sopivasti T, tämän kautta vaikuttaa jonkun hänen ystävänsä avulla.Lapsilta on kirjeet ja todistukset. Kielet ahdistavat niitä kaikkia. Kertullakin oli saksassa 4. Weikolla 4 sekä ruotsissa että saksassa. Kalervolla oli ruotsissa 8. Ahkeruus oli kaikilla kiitettävä. Kyllä opettajilla on hyvä käsitys heistä, vaikkei numerot olekaan kaikki hyviä. Luultavasti saa Weikko ehdot kielissä, joita ei jaksa suorittaa. Silloin äiti saa avun kotiin, kun hän jo 16 vuotias. Wielä emme sitä hänelle sano, vaan annamme koettaa. On ollut hyvä, että hän on siellä siskojen kanssa. Ehkä hän voi säilyttää saadun pohjan, vaikka tulee työväen joukkoon, kun äiti on lähellä.
Kun Ihanteen ja Iskun tehtäväksi tulee ensi talvena pitää talo heinässä, niin eihän hänelle tule seuraksi kuin yksi mies, joksi voimme valita puhdashenkisen miehen. Minusta tuntuu varmalta, että asia kehittyy tämmöiseksi, eikä meillä ole syytä sitä valittaa. Ole vain tarmokas Heikin kanssa, niin se lujittaa asemaasi toisiinkin nähden. Muuten kyllä luulen, ettei se ole kokovuotinen meillä, joten rahanannossa voit sen pitää mielessäsi. Tietysti emme hätyytä häntä pois, mutta vaadimme miehuutta. Olet jo paljon voittanut, kun asetuit tuolle kannalle, eikä ole kärsinyt lähteä.
Lapset olivat hyvillään Mehtälän suunnitelmista, mutta kysyivät tietääkö se Heikkilän myyntiä. Minä myös luulen siitä tulevan oikein mukavan rakennuksen. Asiata saamme pian puhella. Työnjohtajalle saat sanoa, ettei tarvitse Korpihaalle ladon värkkiä vielä ajaa, sillä siellä korjataan niitä isoja latoja ja siirrellään tien varteen. Minä tultuani näytän persoonallisesti suunnitelmani. Ellei sitä pikku latoa ole vielä viety Takanevalle, niin olkoon sekin siksi kunnes tulen, sillä sen voisi siirtää myös sinne perille luonnonniitylle. Mutta jos on viety niin hyvä on. Latojen korjauksia tulee paljon keväimeksi. Mutta toivottavasti voidaan niitä omilla miehillä keväällä korjauttaa. Olihan se miehekästä, kun ajoivat sen savenkin itse. Sano, että sanoin heidän miehekkäästi toimineen. Koeta nyt käyttää hyväksesi sitä lääkärin ohjetta, sillä se kuuluu olevan hyvä. Asemasi on vastuunalainen monessa suhteessa, että tämmöiset ohjeet täytyy ottaa huomioon. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
JK En voi vielä sanoa saako perjantaina tulla noutamaan, vaan niin minä luulen ja ellei toista tietoa tule, niin lähetä silloin hevonen”