Kirje 1922-4-20, Kotona

Rakkaimpani! ”Täällä on ollut kylmät tuulet ja öisin navakka pakkanen, joten kesän tulo näyttää siirtyvä etemmäksi. Sitä raha-asiaa en ole järjestänyt, sillä ei kukaan ole tullut kysymään meijerille sitä lainaa. Olkkonen pyysi kunnalle 7% korkoa vastaan veroa, sillä kunnalla ei ole rahaa. En tietysti mennyt sanomaan mitään, vaan nyt kysyn, miten menettelen sen kanssa. Pohjolan pankissa on se 10,000 mk, vaan minulla ei ole enää sitä summaa kassassa.Ostin sen kankaan pojille, minkä määräsit, vaan toisille en ostanut, sillä kaupan varasto supistui siihen kankaaseen. Mantere sanoi saaneensa 90 mk oikein hyvää mustaa kangasta Waaralta, vaan se oli loppunut. Pohjanpellolla sitä kuului olevan, vaan tahtoivat enemmän. Koetan mennä sieltä tänään kysymään, sillä en oikein saattaisi ostaa sitä osuuskaupan kangasta toisille pojille, kun siitä puku nousee niin kalliiksi. Ja Onni raukkakin tuli vasta iltapäivällä kotiin. Luultiin jo lähteneen hänen pois, vaan minulle hän selitti olleen pään niin kipeän, ettei jaksanut Karvoskylältä asti tänne kävellä. Miten sitten oikein tämänkin teho. Työnjohtaja sanoi sen maanneen kohmeessa? ja Iisakki sanoi sen olevan kylässä. Sen vain näin, että hän oli kovin surkean näköinen.
Sitä Wierimaan seppää emme saaneet. Hän oli Wilkunassa takomassa ja sitten menee Pakolaan. Kyllähän sen Eemelikin osaa laittaa. Pitääköhän se hakea töihin, sillä sen velkakin on liiaksi kasvanut. Tosin se on vastahakoista, vaan eihän muukaan auta. Sitten minulta jäi puhumatta se halonhakkuu. Sarlinin pojat olivat hakanneet 10 syltä. Isä sanoi siinä olevan vielä semmoista metsää, josta saisi vielä jonku sylen hakatuksi ja pojat mielellään hakkaisivat siinä, kun se on lähellä heidän kotiaan. Minusta tuntuukin, että meillä on vähän halkoja, sillä Esa on hakannut vain 10 syltä.
Lapset menivät ja Kalervon oli niin paha lähteä, vaan Weikko oli kummasti urhoollinen. Hämäläinen käy Kainoa ohjaamassa. Täytyy lopettaa, että joutuu postiin. Kontion emäntä on vielä täällä ja Suoman silmät ovat niin kipeät, että Naimi on auttamassa. Meidän on noudettu myllyltä sahajauhoja, kun saa ilmaiseksi. Pantiin jäiden päälle ja tuotiin muutamia kuormia navettaa vasten siihen turneshuoneeseen. Korkein Sinua suojatkoon. Tervehtien omasi”