Kirje 1922-4-26, Helsinki

Rakkaimpani! ”Tässä lähetän uusia rakennusohjeita sinne Mehtälään. Tämä täytyy tekstineen antaa Mehtälään. Pitäköön Ida niitä kaapissa, niin saavat tarvittaessa. Tietysti käyn siellä ennen kuin ikkunoita ruvetaan tekemään, mutta piirustuksesta täytyy näkyä kaikkien jaottelun. Ovet pitää tehdä tarkoin kuten olen merkinnyt, koska niitä määrätessä pitää ottaa huomioon sänkyjen ja kaappien ym. paikat. Luulisin olevan sinulle turvallista käydä veljesi Junnun kanssa siellä. Olen ruvennut pelkäämään niiden johtajien väärin ymmärrystä. Ransu Jokisaari ymmärtää säännöllisesti ohjeeni väärin, enkä rakennuspuuhissa luota toisiinkaan. Niiden sahamiehien pitäisi myös vesiränniä varten halkaista sydämen kautta yksi puu, sillä täytyy johtaa vesi siitä verannan nurkkauksesta rännejä myöten ulommas, ettei portaan seutu ole märkänä. Ellei ole tikapuita varten sopivia valmiina, niin pitäisi noutaa metsästä. Jos sahamiehet ovat kaksi viikkoa, niin arvattavasti vaatisi Mehtälä ainakin 8 työpäivää, siis tiistai-iltaan ensi viikolla ja sitten 4 päivää kotona. Mutta voihan olla, etteivät jouda olemaan kuin yhden viikon, johon myös tyydymme. Jos lauantaina lopettavat niin kyytitään kotiin, mutta jos jatkavat ja haluavat käydä kotonaan, niin ei kyytitä.Edellisessä kirjeessäni suitsutin tarmoa toimillesi. Uudistan sen, mutta ymmärrän nyt isännöimisen tuottavan Sinulle paljon vaikeuksia, kun koko emännyyskin on siirtynyt niskoillesi Iidan mentyä, eikä ole johon täysin voisit luottaa. Waadi kyllin tyttöjen apua, sillä työvoimaa on sinulla kyllin, vaan ei laadulleen emännäksi sopivaa. Kivipelto tulee torstaina toukokuun 4 pnä. Lähetä silloin noutamaan. Otan selvän myös toisien tulosta. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
Kotona 28/4 22 Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Kävin tänään Mehtälässä. Siellä sahamiehet sahaavat ja saavat 6-7 puuta päivässä. Esitin heille talon ruokaan rupeamista, johon he aikoivat ruveta ensi viikolla. Kyllä niistä puista tulee sieviä ja ei tarvitse seiniä veistää ja pinnat ovat hyvää tavaraa. Mutta minusta on kallista työtä, vaan kaikkihan tänään maksaa. Kysyin Idalta miten he tekevät työtä, niin hän sanoi heidän olevan ahkeria, mutta olin huomaavinani, että enempi tulisi jälkeä, jos minä olisin läsnä. Soukka tulee huomenaamulla tekemään sitä kivijalkaa. Mehtälään panimme muutossa vai 6 lehmää, mutta maitoa tulee vain 10 litraa siis täytyy täältä viedä maitoa, että tulevat toimeen. Niin kai mennään Mehtälässä niin kuin ennenkin. Alku on aina hankalaa. Sain juuri kirjeesi. Kiitos ohjeistasi. Ei ne sahamiehet puhuneet mitään poismenostaan, aikoivat vain käydä pyhän aikana kotonaan. Katri ja työnjohtaja olivat kanssani Mehtälässä. Ajelimme vielä reellä, vaan huonoa se oli. Toimme Anttuunan Aunen Katrille toveriksi.
Nyt jatkan perjantaiaamuna neljän aikaan, sillä se viimeksi poikinut emo on sairas. Sen luona täytyy aina olla joku, kun se eilen makasi yhden porsaan. Porsaat eivät saa emältään ruokaa tarpeeksi ja nyt koetamme ruokkis niitä tutilla. Emo ei syö mitään. Karjakon kanssa annoimme sille ruiskun kaksi kertaa ja nyt annamme sille looperisuolaa? Minulla on semmoinen tunne, että se paranee. Saa nähdä miten käypi.
Tällä viikolla onkin pitänyt valvoa melkein joka yö. Soitin eläinlääkärille, vaan hän ei ollut kotona. Eilen, kun olimme Mehtälässä, olivat menneet jäät, mutta niin kummallisesti, että vesi oli kohonnut niin korkealle, että oli koskenut sillan kanteen ja sitten jäät työntyivät rannalle. Nyt on kahden puolen rantoja suuret röykkiöt jäitä ja meidänkin sauna on muurattu jäillä ja se on ihme, että ikkuna on eheänä pysynyt. Sikalan aitaus on mennyt ja katoskin on siirtynyt tämän pytingin päähän. Kukaan ei sano muistavansa tuommoista jäiden lähtöä.
Täällä tapahtuu niin kummallisia hermostumisia Nokelan Willen emäntä Sanni on aivan pilalla. Hän aivan puhuu, että hän on elänyt niin saasteellisesti ja pahasti, että armon aika on häneltä loppu. Pakkaa surmaamaan itsensä ja pelkää, että muut saavat hänet tapetuksi. Hänellä on pieni lapsikin, vaan ei hän hoida, kun sanoo olevan niin saastaiset kädet, ettei saa lapsiin koskea. Sitten on toinen vaan se on salaisesti. Ei nuku vaan miettii rikoksiaan. Tämä on Knuutin Eelu. Hänen puolestaan tuli täti tänne sanomaan, että Eelu on ottanut kruunun metsästä 4 takkavitsan selkiä ja miten hän sen sovittaisi, että hän saisi rauhan. Tämän hän on käskenyt sinulta kysyä. Sen tahdon nyt Sinulta kysyä, kun et tullut kotona käymään. Saa nähdä saako tämä heikkous Eelussa niin suuren ylivoimaisen vallan. Täti sanoa, että Eelu on menettänyt jo ruokahalunsakin ja hän pelkää pahinta. Näin täällä nyt eletään sekavasti. Tämä on kai jotakin myrskyn aikaa.
Minusta tuntuu, että annan tytöille esiliinakankaat, sillä he ovat olleet oikein hyviä ja auttaneet taaskin kaikessa. Iisakki sanoi, että latojen korjaus on hidasta, kun lahoja on niin paljon ja tuskin riittää korjauspuut. Työnjohtajalle oli tullut kirje, että harjoittelijat tulevat sunnuntaina asemalle. Sanovat, että pitää mennä kahdella hevosella, kun heillä on kaksi arkkuakin. Lopetan tämän, sillä väsyttää. Ostimme Wiljamaasta 12 htl perunoita. Täällä on perunoista puute ja maksavat 50 mk/htl, Lämpöinen tervehdys omaltasi”