Kirje 1922-5-13, Helsinki

Rakkaimpani! ”Tulen eduskunnan istunnosta, jossa ulkoministerille annettiin epäluottamuslause kolmen vuoden vaikean ja vaiherikkaan työn jälkeen. Semmoinen on meidän palkka. Nyt on miehen astuttava pois paikaltaan korkeasta asemastaan, ilman varoja ja taloudellista tukea. Lähtiessään piti hän puheen, jonka pian saat nähdä. Maanantai-iltana lähtee Oja kotiin. Lähetän ehkä hänen mukana jo yhden paketin ostoksiani ja loppuviikolla tulen itse viikoksi kotiin kuten toivon. Jos hallituksen kaatajat saavat uuden pystyyn, niin tulen kotiin. Tämä olisi kovin hyvä meille kaikille ja varsinkin minulle. Kun saisin kesän levähtää, niin sitten jaksaisin taas, jos tarvitaan vastuuta kantaa. Uuteen en aio mennä, sillä mielestäni ei se nyt kuulu meille. Maanantaina tulee virkaveljeni Wirosta. Hänelle kai minun tulee järjestää aamiaiset ja pitää huolta, että hän tulee näkemään meidän nähtävyyksiä.Töihin nähden en sano nyt muuta kuin, että kylvötyöt täytyy auramailla nyt tehdä. Maantien taka täytyy myös pyrkiä mahdollisimman pian. Ohralla ei ole kiirettä, ettekä siihen hetkeen joudukaan. Mehtälän rakennustyötä ei saa keskeyttää. Kaksi miestä voi sitä hyvin tehdä. Miehet voivat auttaa hirsiä päälle, jos tarvitaan. toivon, että piirustukseni ovat siksi selvät, ettei ikkunoiden jaossa ym. tule virheitä. Olenhan määrännyt täältä tarkoin kaiken.
Kun eilen jätimme eronpyynnön, olisin mielestäni voinut lähteä, mutta sopivaisuussääntöjä vastaan olisin rikkonut. Mieluummin olisin sen kumminkin tehnyt, kun olisin voinut. Siinä auttaa, jos pääministeri ei olisi suoraa kieltänyt. Toivon tällä ansioituvani saamaan viikon loman. Wieläkin sanon, että työvoimaa ja hevosia jakaissa Mehtälässä on kaksinkertaiset kylvöt Heikkilään verrattuna. Lähettäkää sinne siis vielä Ukko ja Louhi, jos Kiltistä on koulittu meijerihevonen, kuten määräsin. Meijerissä pitää myös ruveta kulkemaan tyttöjen. Tallimieheksi kotiin voitte asettaa Iisakin siten, että tekisi appeet ja olisi salvoksella, mutta pojat hoitaisi muuten hevoset. En luota poikiin suuruksien panossa, enpä edes oikein Toivoseen, sillä hän ei ainakaan ennen ole tahtonut ottaa huomioon hevosien vientiä Mehtälään, vaan käyttäisi saman määrän jauhoja oli paljon tai vähän hevosia. Koeta tuumia tästä Toivoselle ja käske hänen järjestää. Iisakki voi tästä huolimatta olla salvoksella, sillä ei kolmen appeen teossa kauan viivy. Siitä liiteristä Mehtälään pitää tehdä 3 1/2 metrin korkea. Luultavasti sanoin Iisakille 3 metriä, vaan sano tämä hänelle. Kiiruhdan taas asemalle. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
JK En ehdi lukea. Jos Kilttiä ei ole totutettu kärryille, niin pankaa Huilu Louhen kansaa Mehtälään, sillä tallin vuoksi ei voi sinne Tarvanaa viedä”