Kirje 1922-5-14, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kirjoitin eilen, että lähetän Ojan mukana pakettia kotiin. Nyt olen päättänyt tästä suunnitelmastani luopua, sillä kotiinpääsynihän on niin lähellä, että ne eivät tulisi kotiin kuin paria päivää aikaisemmin ja sen tähden tuon ne tullessani.Kylvöjen kimpussa täytyy nyt olla tarmolla, sillä kaurankylvö pitäisi saada mahdollisimman pian. Muualla uskonkin sen käyvän pian paitsi Ryönässä, joka on hyvin suuren työn panttina. Ne Ryönän kivet minua pelottaa, sillä pelkään poikien ajavan karhinsa niihin, jolloin voi tulla suuria vahinkoja. Puhu tästä Kivipellolle. Ennen olen jo Toivoselle sanonut, että kylvökoneen käyttöä pitää hänen neuvoa harjoittelijoille. Joelle saa kylvää myös mahdollisimman pian, sillä sen märkyys ei haittaa, koska on muramaata. Hyvä olisi kylvää sekin koneella, että tulisi tasaisesti ja paraaksi siementä.
Tuntuu melkein sääliltä antaa Sinulle ohjeita, kun liikkeelle pääsykin on melkein mahdotonta, mutta voithan täten työnjohtajan kanssa neuvotella paremmin. Heikkilän rakennustöitä voi keskeyttääkin, jos tarve vaatii, mutta ei Mehtälän, josta Kampsulalla ei liene kiire kylvötöihin. Jos August menee niin pankaa toveriksi Iisakki ellei ole muuta sopivaa. Se on pääasia, että on työ aina vireessä.
Olin Holstin luona tänään. Kyllä se on säälittävä, kun mies kellä ei ole mitään varoja ja perhe ja oppinut elämään suurten tulojen mukaan. Ritavuoren rouvaa kävin myös tänään tervehtimässä. Raskasta sanoi olevan elämän, kuten voi arvatakin. Mutta se minusta oli ihmeellistä, että hän oli Wennolalle kovin katkera. Tavatessa puhun tästä. Tämä oli minusta niin paha, että pyysin häntä, ettei sanoisi muille.
Ouluun kirjoitin rehtorille Weikon erosta ja kysyin hänen mielipidettään. Lilius oli jo Kertulle puhunut, että hänen olisi paras mennä maamieskouluun, jossa ei ole kieliä. Odotan niin hartaasti niiden lapsien kotiinpääsyä Sinun tähden, että pääsisit löysemmälle. Kun kotiin tulon toivossa et ole kertonut mitään töistä, niin en osaa antaa myöskään ohjeita. Haaveillaan nyt tämän viikon vastuksissa, että lauantaina olen kotona. Sydämelliset terveiset teille kaipaavalta Kyöstiltäsi”