Kirje 1922-9-13, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Nyt on keskiviikko. Perunaa ruvettiin ottamaan. Aamulla vähän satoi, vaan ei haitalle asti. Nosto käy joutui, kun on niin kovin vähän perunoita ja toiset puolet pilaantuneita. Työnjohtaja kävi olemassa täällä yötä. Hän kertoi, että Mehtälässäkin loppuu kauran leikkuu tänään, vaan traktorin ovat he siirtäneet Takanevalle ja öljytkin. Siihen tupaan on laitettu lukko, sillä olisihan se muuten mahdotonta. Ryönässä ei traktori ollut menestynyt ollenkaan. T. kertoi, ettei siellä hirvennyt kyntää, kun ei jälkeä tullut ja öljyt vain kuluivat. Toivonen sanoi, että torstaina joudutaan hevosilla auraamaan Ryönää. Sitten vielä yksi asia. Sinä olit tuuminut, että jos Takanevalla kaurat puitaisiin vaan T oli sitä mieltä, että koottaisiin latoihin, sillä se ruumenien ja olkien veto talvella on niin ikävää, kun ne tahtoo tuuli viedä ja kuormat kaatuilevat.Torstaiaamu. Kivipelto kävi ja sanoi kauran leikon loppuneen. Työnjohtaja on traktorin kanssa Takanevalla. Pussinperässä eivät voineet sillä aurata, kun sekin on puista. Ransu Jokisaari rupeaa auraamaan Ryönässä ja sitten Mantere toisella parilla. Pussinperässä Kivipelto tahtoi toista vanhempaa hevosta, sillä Wankkaa pelkäävät ojien vuoksi. Pyysin Mehtälän väen tänne, niin peruna tulee otetuksi ja käy hyvin, kun on kuiva ilma. Perunoita tulee kovin vähän, oikein pelottaa.
Tulo- ja omaisuusveroliput tulivat vaatien 10,62760. Se on maksettava jo 4 p lokakuuta. Mistä saamme siihenkin rahat. Adelen saan palvelukseen vaan sitä yhtä tyttöä ei vielä ole. Kun nyt perunat tulevat kellariin niin Maija ja Olga pääsevät pois. Waan miehiä ei kai kaikkia sovi päästää. Tuo tallin rööri täytyy kaivaa esille tällä viikolla ja tietysti pannaan siihen rautarööri, kun sitä jo osa onkin meillä. Kirjoita nyt heti miesten käytöstä tulevalla viikolla. Wiljojen korjuun tiedämme, kun ne ovat kuivia, vaan mihin nekin vedetään, jos vettä tulisi niin silloin tietysti myllylle on vedettävä. Sitten lannanajoa vaan mihin. Kirjoita näistä kaikista. Sikapossuja saamme pian odottaa porsivaksi.
Illalla sain kortin, että retkikunta tulee tänään. Siinä on 10 jäsentä, vaan oli siinä vähän epäävä se määrä, jos esteitä ei tule. Lopetan tämän ja lähetän saamaan asiaan selvitystä. Lämpöisin tevehdyksin. Jumala suojatkoon Sinua. omasi”