Kirje 1922-9-20, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Täällä häärimme työntouhussa ja kaikki menee hyvin. Korpihaan ohrat saatiin päivässä puiduksi ja se oli onni, että vettä tuli, sillä ne ohrat olivat niin heinäsiä ja rupesivat läjässä lämpenemään. Nyt saavat kuivua kuivausriihen telineillä. Torstaina saa ne ottaa pois ja pannaan kaurat tilalle. Kyllä kaurapellot ovat märkiä. Ei voi tuoda monta tuppua kerrallaan. Kumminkin saatiin puiduksi 12 sarkaa, siis huomenna tulee kaikki puiduksi, jos vain on kuiva ilma. Mehtälässä kai on tullut puiduksi ohrat ja Ryönän kaurat. Kivipelto lähtee perjantaina täältä. Hänen läksiäisiinsä meni kaikki tytöt ja pojat 10 henkeä. Heille täytyi antaa kaksi hevostakin, sitä en voinut kieltää. Työnjohtaja kertoi, että Manteretta on tahdottu Mäntän tehtaille koneenkäyttäjäksi. Toivonen aikoi sinulle kirjoittaa, ei sanonut voivansa tyytyä siihen mitä tarjosit, vaan aikoo kirjoittaa ehdoistaan. En kehota enkä kiellä häntä ottamaan, sillä se juoppous on pahe, vaan toisaalta on hän luontias väen kanssa taistelemaan. Tosin lienee maailmassa muitakin lujaluonteisia ihmisiä, vaan toimi harkintasi mukaan. Korva soitti minulle aamulla ja käski kysyä, josko Korpihaalla saa panna sähköpatsaat seis, sähkövoima tuleekin Korpelasta. Woi polosia.Olisi niin mukava, kun pääsisit kotona käymään. Pidän Nisulasta paljon, kun hän niin halusta neuvottelee aina kaikista asioista. Luulen, että T on vähän katkera Nisulalle. Luulen Nisulan huomauttaneen häntä juopottelusta. Kirjoitan vielä Kertullekin, sillä hänen syntymäpäivänsä on huomenna. Tuomaala on mennyt Joelle puhdistamaa ojia. Pirttiperä on ollut uskollisesti työssä joka päivä ja aina yhtä hyvänä miehenä.
Sen Tohverin kohtalo on surkea. Hänen emäntänsä vietiin Ouluun läänin sairaalaan tosin kunnan maksuun. Tänään sen hevonen on ollut kauroja kokoamassa ja katkaissut siellä jalkansa, että täytyi heti ampua. Nanni on toki siellä auttamassa. Eemeli tuli taas myllyyn yöksi, sillä vettä on paljon, että on kiviparikin pyörinyt puinnin aikana. Puintihomma on mennyt niin, että työnjohtaja on syöttänyt ja Iisakki muuttanut säkkiä. Tohveri Matti on ottanut olet ja Olga antanut pöydällä. Pirttiperä kantoi ruumenia. Nisula, Leskinen ja Tikka ajoivat eloja ja veivät jyvät kuivaussuojaan, joita tuli 50 täyttä säkkiä. Hyvää yötä. Tule nyt käymään.
JK Katri kirjoittaa toisella puolen pöytää. Siinä onkin tämän puolen väki. Tule kotiin. Meillä on suursiivous, joten olisi kaikki valmista, kun tulet. Kaipaava omasi”