Kirje 1923-1-24, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Kysyit käsitystäni W:stä. Minun täytyy tunnustaa, että minulla ei ollut aavistusta hänen vilpillisestä luonteesta. Ja käsitykseni on, että siitä tehdään nyt huonompi mies, kuin hän ansaitsee. En usko petoksia olevan, mutta käsittämätöntä on, että hänen asiat olivat niin huonot, ettei mitään pelastusta tämän jälkeen ole. Hänen käsi tervehtäissä oli oudon veltto ja katsekin vähän outo, mutta en minä ymmärtänyt hänessä vilpin asuvan. Ja minä kiitän, ettei hän minua ja tovereitaan pettänyt, sillä yhtymät sittenkin sen paremmin kestävät. Monet ovat olleet huolissaan, että se on minua vetänyt asioihinsa, mutta kuten sanoin, en ole hänen papereissa. Rouvaa en ymmärrä.Jos Häklä sairastelee, niin anna olla meijerihevosena ja pankaa Ukko hirsille. Lailan raportit on lähetettävä Kuopioon.
Wieno oli tehnyt, kuten kirjoitin ja lopputulos luokan mielialassa oli laskelmani mukainen, paitsi etteivät ehkä kaikki lue sitä kirjaa. Minun pitää pian kirjoittaa lapsille.
Tänään on rouva Ritavuori sopinut jonku 40 vuotiaan neidin kanssa hänen tulosta emännöitsijäksi. Kyllä sinun pitää tulla tänne pian käymään. Ensi viikon alussa muutan sinne. Tämä rouva on pahoillaan lähdöstäni. Apulaisia kodinhoidossa tuntuisi olevan. Mm. rouva Jalander, Wennola ym. Mutta en huoli muusta, kun rouva R., sillä pelkään edellisten ”auttamisen” tulvan kovin kalliiksi, jos he pääsevät tililleni ostamaan. Sänkyvaatteen ym. täytynee ostaa täältä. Mutta hyvä olisi, jos esim. täkin toisit tullessasi. Ehkä voisi tulla tänne heti kuukauden janassa tai milloin tunnet itsesi reippaaksi, jotta pääministerillä olisi apua ja iloa myös käynnistäsi ja tule sillä mielellä, että olet täällä myös.
Eelu Knuuti on pyytänyt minua luokseen. Lääkäri soitti ja pyysi tulemaan. Menen aamulla klo 9 tuota miespoloista katsomaan. Ilmoitan sitten havaintoni. Wai jo Gajan? kuoli. Oli se kummalista, että oma tyttärensä joudutti hänen lähtöä. Oli kovin musertava hänen sanansa Einolle. Luulisi heidän tuntevan tuskaa. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”