Kirje 1923-1-8, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Oli Wienosta paha, ettei hänen nimeään ollut luettelossa ja vielä nytkin hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi ei hänen kirjoitus kelvannut. Meidän täytyy nyt vain nostaa puluamme. Siskojen kanssakin hän tekee tosi työtä. On nyt vaikea hänen sulattaa tämä, vaan näin on parhainta tällä kertaa.Kivipelto tuli 7 p ja ne väkirehut tulivat 6 p sieltä soitettiin heti. Pojat laittoivat värkkinsä kuntoon ja maanantaina 1/2 4 nousivat ja lähtivät asemalle. Laukin ottivat Kivipeltoa varten, jättivät sen Stenbäckille ja Kivipelto tuli sillä yksin. Weikko sanoi, että 40 säkkiä on kai apulantaa, koska siinä on ilmoituskortissakin Agros-sekoitusta. Karjakosta ei ole kuulunut mitään. ja kirjoittikin, että heti kun hän paranee, niin ilmoittaa tulostaan. Tänne tuli Pauliinakin, sillä hänen siskonsa on kuollut ja lehmiä hoitaa nyt tämän ajan isolaiset. Se sisko sai 20 p joulukuuta pienokaisen ja sääreen tuli veritulppa, josta seurasi kuolema. 3 pientä orpoa nyt jäi. Sippolan Lyyli on myös kuollut keuhkotautiin ja hänelläkin oli kolme pienokaista. Sitten loppiaispäivänä kuoli alakoulun opettajan mies keuhkokuumeeseen. Ehti sairastaa vain viikon. Nyt on kysymys miten tulee se opettaja toimeen, sillä miehenhän piti nostaa se opettaja luokkaan, kun ei itse voinut paljon liikuttaa jalkojaan.
Emme useinkaan ymmärrä miksi niin. Pumppu ei toimi sen kummemmin. Tänään täytyy katsoa se kaivo. Tuulta ei ole paljon, aina niin tyyntä pakkasta. Nyt ei olekaan kylmää kuin 18 astetta, joten on helpompi tutkia sitä kaivoa.
Pyhänä kävimme Pirttiperässä ja olimme harjoittelijoiden kanssa, joten ei tullutkaan isälle kirjettä. Nyt maanantaina on lapsilla ruotsin kirjoitukset ja kuulustelu, niin taas jäi kirjeet. Kusti Hourula tuli meille työhön, joten on 8 miestä ja Weikkohan on yhdeksäs. Täytyyhän nyt töiden mennä, kun on johtoakin. Se Weeli Kaarlela lupasi 16 vuotiaan poikansa maksamaan velkaansa, vaan emme nyt taida tarvita. Koivu kävi kysymässä metsän myyntiä, kun oli kuullut huhuja siitä. Nyt hän sanoi tulleen ulosmenekkiäkin. Sanoin, että järjestät ne asiat, kun tulet kotona käymään. Lämpöisin tervehdys omaltasi. Kyllä minun käy sääliksi se Niemelä”