Kirje 1923-11-26, Kotona

Kotona 26/XI 23 Rakkaimpani! ”Oikein tuntuu ikävältä, kun et ole kirjoittanut. Uskoin saavani kirjeen sunnuntai-iltana, vaan kuvittelin, ettei ollut aikaa kun ainaiset välikysymykset on vastattavana ja sitten olitte Ritavuorella tietysti onnittelemassa.Saa nähdä joko hallituksesi kaatuu, koska sanomalehdet sitä rupeaa ennustamaan. Täällä käydään nyt pappia äänestämään. Käynti on vilkasta kyllä pastori on edellä muita, että on jo varma hänen tulonsa kirkkoherraksi. Kävin minäkin äänestämässä. Sillä huudettiin numeroittain ja minua vähän hävetti kun kaivattiin minulta valtakirjaasi.
Pikku Katrimme on vähän heikko, kun näkee öisin niin kauheita unia. Hän näkee suuren miehen tulevan luokseen verinen puukko kädessä, jolla hän aikoo surmata Katrin. Meidän täytyy ruveta puhumaa taivaan Isästä ja Hänen suojeluksestaan. Usein hän sitten nukkuu, vaan minun täytyy valvoa kauan. On siinä unessa isäkin, sillä hän vain katsoo tylysti Katriin eikä tule auttamaan. Jos tämä ei piakkoin lopu niin täytyy viedä lääkäriin.
Kuulehan voimmeko ottaa vanhoja ohria käyttöön, sillä ohrajauhot ovat kaikki ja suurusjauhoja ei meillä ole. Kaupassa kai on vaan ne maksavat 4 mk kilo. Weikko on muuttunut kovasti. Hän on toinen poika, ei veny enää eikä uneksi. On reipas ja ottaa tiedon kaikesta. Luulen, että hänkin alkaa herätä. Kun hän tänään puhui nuorisoseurasta sanoi hän, että minua suututtaa ensin itseni ja sitten toisetkin. Kysyin miksi niin, hän sanoi kun ei osaa puhua ja johtaa oikein hävettää. Tämä on minusta heräämistä. Oikein minusta tuntuu hyvältä tämmöinen herääminen. Nyt tarvitaan itsekasvatuksen herääminen ja sitä toivon Weikolle sydämestäni.
Yksi asia on somas Wiio laskee alleen, että virtana juoksee sängyn alle Hän nukkuu Takalon kanssa ja Takalon tuli pyytämään toista sänkyä ja tietysti lupasin vaan eroa nukkumamiehistä ei ole vielä tullut, kun Wiio ei ole tietävinäänkään asiasta, niin ei sano Takalo saattavansa esittää vielä. Tämä oli ikävä meille, vaan ei osaa kaikkia arvatakaan ja on se kai tytöille harvinaisempaa. Kyllä odotan tietoja karjakosta. Kyllä täytyy neiti Saikkosta pyytää tänne, sillä puhtaus ja kaikki on aivan kelvotonta.
-Kiitos kirjeestäsi. Olipa hyvä että tulee karjakko. Koetamme odottaa. Koeta päästä tänne, sillä minulla vain kuluu siellä rahaa eikä se ole niin mukavaa. Wienon täytyy mennä Ouluun, sillä siskot siellä hartaasti odottavat. Siellä tuntuu Wienon kaipuu olevan suurempaa kuin äidin kaipuu. Koettakaa nyt järjestää siellä nämä matka-asiat. Kertulle pitäisi luvata juhlapukurahoja 250 mk. Tulethan käväsemään omasi luona”