Kirje 1923-3-17, Helsinki

Rakkaimpani! ”Tämän viikon kirjeet ovat olleet niukkoja ja kiireellisiä, joten on jäänyt vastaamattakin joihinkin kysymyksiin ja toisiinkin olet saanut puutteelliset ohjeet.Heikki Niemelälle sinun täytyy antaa kielteinen vastaus. Sillä minun on maksettava se takaus, josta puhuin. Saat sanoa syynkin avonaisesti. Heikki parka maksoi siitä suopalstasta liika paljon. Ostaa voisin sen palstan Heikkilän tulevaisuuden vuoksi, vaan en maksaisi kuin 5000 mk hehtaarista, joka on sekin liian paljon. Lipperin suhteen voitte kokeilla H. ohjeiden mukaan. Koekenttiä varten voimme nyt luovuttaa vaikka minkälaisia kokeita varten, sillä meillä on nyt Korpihaalla sulana ja kotona savi ja mutamaita. Samoin voimme ottaa Takanevalle, jos haluavat syvämutaisille maille myös kokeita. Mieluummin kuitenkin yhteen paikkaan punnitsemisten takia. Hyvä oli kun annoit Jaakko Mattilan mennä. Sianporsaista saat ottaa saman kuin ennenkin. Wetäkää nyt niitä höylälastuja lehmien alle niin paljon kuin saatte. Myös sen olkisuovan pohja siellä myllyllä pitää ottaa tarkkaan rekikelin aikana. Tuotiinko Eelu kotiin vai vietiinkö Seinäjoelle? Junnua odotin tänään tänne vaan ei ole näkynyt.
Lapsilta sain kirjeet ja todistukset. Kaikkiin olen tyytyväinen paitsi Kalervon todistus minua huolettaa. Ahkeruuskin on laskenut ja syyttä ne ei sitä laske. Kainon todistus on parannut ja vanhimmat ovat tehneet parhaansa. Tuntu oudolta, kun Weikolta ei ollut todistusta. Wienolla tuntuu olevan ankarat tentit. Huononlaisen todistuksen hän oli saanut, mutta uskon niiden kokeilleen vaikeilla kirjoituksilla. Hänen suhteensa en ole yhtään levoton, sillä hän on aina kulkenut omin avuin eteenpäin. Kertulla tuntuu olevan kodin kaipuu. Kyllä se tuo henkeä siihen tyttölaumaan, kun se tulee kotiin. Onko saatu ostaa pitkiä olkia katoille. Kirjoitan vielä Weikolle. Kotiin en taida tulla ennen kuin pääsiäiseksi tai pitkäksi perjantaiksi. P on ikävissään ja uhmahenkisenä. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
JK. Minulla oli kahvikutsut koko eduskunnalle. Kaipasivat sinua. Rouva Ritavuori auttoi taas minua. Kirjoita hänelle, koska sanoi sinun olevan velassa.”