Kirje 1923-5-13, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos pitkästä kirjeestä. Luulen, että suurin osa siitä jää täyttämättä, sillä aina vain on kylmät yöt.Sitten se velimiehen asema siellä Kanadassa. Hän raukka on tainnut menettää järkensä, koska on kirjoittanut sieltä Maikille, että pyytää hänelle todistus Karjalaiselta, ettei hän ole ottanut osaa kapinaan. Ja Karjalainen kutsui kokoon sen kommunistisen joukkonsa ja keskusteli sopiiko antaa tuota todistusta. Oikeammin tämä oli heille ilojuhla, että näin mennään eteenpäin kohta on heidän joukoilla määräämisvalta. Nyt on sitä toitotettu ympäri kylää ja miksikäs ei näin tehtäisi. Woi sitä poikarukkaa, miksi sen täytyi mennä ja joutua selkkaukseen. Weljensä ovat niin kovin äkäisiä tästä todistushommasta, varsinkin Heikki ei voi sulattaa tätä mitenkään.
Kiitos kirjeestäsi sain sen juuri, kun saunasta tultua rupesin Sinulle raapustelemaan. Ei ole toivoa vielä pellolle pääsystä. Wesi on niin yltynyt, ettei myllykään pyöri. Jyrkänlammin jäät eivät ole vielä tulleet, joten odotettavissa veden nousu vieläkin korkeammalle.
Sunnuntaiaamuna. Illalla tuli Antti pyytämään 100 mk, että saa alusvaatetta. 50 mk annoin ja sanoin, että maanantaina saat toiset 50 mk, jolla ostetaan liinaa, että saa alushousut. Manni on mennyt Jannelta tilaamaan puvun ja se maksoi 700 mk. Rauhala teki Weikolle housut 10 mk ja Janne ja Aikomus 50 mk ja mikä on ero. Työnjohtaja on sitä mieltä, että annetaan Mannelle se Oskarin puku, sillä se on kasvanut ja paisunut, ettei mahdu enää sen päälle, kun tulee sotapalveluksesta. Tai hän myy sen Waltterille takin. Luulen, että pojat ovat vieneet sinun vanhan turkin tai myyneet, kun en ole löytänyt, niin ei sitä löytynyt. Kysyin työnjohtajalta vaan hän vastasi niin epämääräisesti silloin, että jäi mieleeni enkä sitten ole kysynyt. Nyt otan uudestaan kyseeseen. Kyllä ne pojat ovat veitikoita, kun särkivät tallista kaikki salamuuttajatki? ja repivät lankoja irti, vaan nehän ovat menneitä asioita.
Maikki raukka on somas ihminen. Kyllä hän on rikollinen luonne, kun hän Hannalle viitsii sanoa, ettei sähkötilissäkään ollut kuin pieni virhe. Ja kaikki jo tietävä, sillä hän on kaikilta hypännyt pyytämässä rahaa ja tietysti saanutkin varojen mukaan jokaiselta. Stenbäckillä on karhi pantissa ja nyt hän tekee kauppaa myllyosuuksien kanssa. Samposta on myös tullut tahtomaan, ja sekin on maksettava tässä kuussa tai järjestettävä toisin. Juhola on ottanut selkoa, että Pudasjärven kunnan pankkiinkin on velkaa vaan summaa ei ole tiedossa. Luultavaa on, että ne hänen metsärahansa otettiin sieltä eikä myytykään sitä maata, jota ei kenties ollutkaan. Postineidin kanssa, kun puhuimme tästä, niin hän sanoi painavasti. Se on tosi rikollinen luonne. Woi sitä kurjaa perhettä.
Maanantaina aloitetaan ladon teko. Werannan katolla täytyi olla Iisakin. Sen pitäisi nyt olla hyvän. Lopetan, että saan tämä postiin. Ei Wieno aio tulla helluntaiksi kotiin, vaikka olisi mielelläni ottanut taimia istuttamaan. Nyt on taas suvijuhlat, mitä sanovat sanomalehdet. Jumala suojatkoon Sinua omasi”