Kirje 1923-5-29, Kotona

Rakkaimpani! ”Täällä ovat ilmat muuttuneet kauhean kylmiksi ainoastaan kolme astetta lämpimän puolella. Ei sitä toivosi sadetta, että pääsisi kulkemaan kylvötöissä. Meidän kävi niin hullusti, että mustassa kaurassa, joka kuuluukin olevan Ormakauraa, huomattu ettei kone peitä, vasta kun ruvettiin Tammalassa kylvämään valkoista Esaa, huomasi sen vaan suurin osa oli jo silloin kylvetty. Nyt on täytynyt ruveta jälkiä peittämään ja näin hidastuu työ ja isä on niin paljon edellä. Weikko pölkkysi eilen iskulla niin kauan, kun sitten piti mennä viemään öljyjä Mehtälään. Siellä oli mennyt traktori oikein hyvin, olivat aikoneet ajaa yönkin perään.Eilen aamulla kivahin työnjohtajalle. Laitoimme aamiaisen pöytään kello 6 ja sanoimme, että väki saa tulla syömään. Ja väkiä ei kuulu, ne hippasivat tuolla missä sattuu ja kello läheni seitsämää. Silloin menin työnjohtajan luo ja sanoin, miksi väki ei tule syömään, niin sanoi, että ne ovat kaikki hommissa. Kylvönteko kesken eikä kiirehditä pellolle. Tätä ei saisi tapahtua vasta kun kylvö on tehty. Toivonen meni hämilleen ja käski väen syömään. Woi miten halveksittua ja tyhmää on naisen rätinät, sen huomaa itsekin, vaikka onkin oikein ja sen vuoksi täytyy painaa itseen niin kauan kuin suinkin mahtuu, vaan sitten ryövää oikeuksiinsa.
Mylly ei pyöri ollenkaan, sillä tukit on sulkeneet kaiken. Kävimme pyytämässä Knuutia meidän puolelta valvomaan asiaa. Iisakille puhuin, hänestä tuntui että 50 mk on vuorokausimaksu. En ymmärrä miten se näin käsitetään, kun me jäätiin jauhoitta. Knuuti lupasi toimia ja tuntee vähän lakiakin. Nämä asiat on nimismiehen hoitoon jätettävä, jos eivät rupea maksamaan hyvällä. Olisi hyvä, jos kirjoittaisit Knuutille suoraan, kun minä menen Ouluun tämän viikon lopulla. Tämän viikon lopulla vasta tulevat viimeiset tukit ja vesi on vähissä ja kulku käy niillä hitaasti.
Isä ei muistanut syntymäpäivääni. Tytötkin lähettivät Oulusta niin sieviä käsitöitä, ahkeruutensa näytteitä. Se tuntuu niin hyvältä, kun rupeaa saamaan omiltaan jotain näkyvää aistikasta kotiin. – Mitenkähän se on maidon hinnan kanssa. Olen perinyt 1:50 mk/l ja sain kuulla, ettei meijerissä maksettu aivan täyteen. Se kunnan vero olikin 19739,27. Ennekuin se on saatu Heikkilän tuloista, niin siihen ei vuoden tulot piisaa. Joudutan tämän postiin. Huomenna lähden Ouluun. Kaipaavat tervehdykset omaltasi”