Kirje 1923-7-4, Helsinki

Rakkaimpani! ”Matka sujui hyvin lukuun ottamatta sitä tapahtumaa, josta puhelimella mainitsin. En ehtinyt eiliseen postiin, joten kirjoittelen tätä keskellä yötä. Työtä on kasaantunut tänne tavattomasti. Sain kutsun Kultarantaan, mutta Wieno vapautui matkasta, kun ei kutsuttu muuta kuin isä ja äiti. Saat siis olla emäntänä kotona. Mekin luultavasti tulemme takaisi 16 tai 17 päivä.Oja-auralla ajettaneen nyt perjantain kuten suunnittelin. Takanevalla voisi vedättää traktorilla, mutta kun se ei käy Ryönässä ja Wensussa niin paras ajaa hevosilla. Sitä hammelien ? välistä kettinkiä ei siinä ollut, enkä huomaa nyt siihen parempaa ratkaisua, kuin että katkaisette 4 1/2 metriä siitä sinkkiköydestä, jonka uskon kestävän 4 hevosen vedon. Se on solmiamalla pantava hammeleihin kiinni. Lieneekö muuten hammelit valmiit, kuten olen varoittanut.
Weikon ja Kalervon on mentävä ajamaan hevosia, ettei aikasia miehiä tarvitse koota sinne kovin paljon. Julle ruunaa ei vaihdeta, sillä luultavasti saa siitä sopivan savenajohevosen Mehtälään. Se tuvan kattaminen minua huolettaa, kun en antanut tarkkoja ohjeita. Päreet täytyy kantaa vintille ja sieltä köydellä nostaa katolle harjalle tehtävästä aukosta, josta rimat irroitetaan. Myös alkaissa täytyy läheltä räystästä irrottaa rimoja. Tämän sanon siltä varalta, jos Iisakki isännöisi toisin, kun on jo niin kömpelö. Mutta sinne ei käy semmoisia ottaminen, jotka eivät pysty rimoilta kattamaan.
Karjakko, joka on palkkalainen, voisi olla paraiten kunnossa ja tyttösetkin siellä nippujen antamisessa. Sitten olis vielä hyvä, jos ne päreet 1/3 osan pituuttaan kastelis punamulta maaliin tai kuparööki veteen. Se pitäisi tehdä oikeastaan alhaalla muutamia päiviä aikaisemmin, ettei niin ryvettyisi kantaissa ja kattaissa. Se kyllä käy verrattain nopeasti, kun laittaa maalin saaviin ja siinä pistää ja latoo toiseen pinoon. mutta ryvettymisen vaara on suuri, jos maalia käyttää, joka olisi parempi. Kastaissa pitää olla tarkka, että aina tulee oikea pää maalatuksi. Jos kumminkin katsotte vaikeaksi tämmöisen maalaamisen, niin täytyy jättää ja maalata kattona, joka on myös mahdollista. Muut ohjeet riittänevät. Ottakaa nyt miehiä siihen kattamiseen ja maksakaa 20 mk päivältä ja pyytäkää Olkkosen Toivo, Niemelä ja Mattilan pojat ym. ettei kauan tule olemaan katto auki. Hyvää yötä. Sydämelliset terveiset teille isältä.”